Matematik

Differentiabel funktionen f ud fra f'(2)

20. marts 2012 af Amarda (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

 

Jeg har funderet lidt over denne opgave og har også set der er andre der har haft besvær med den herinde, men jeg kan ikke helt finde ud af hvad jeg skal gøre i den. Opgaven lyder:

 

Figuren viser grafen for en differentiabel funktion f.

a) Bestem ud fra grafen f ' (2).

 

Jeg kan se at grafen går igennem (0,0) og kan se den rammer (0,2) og mit bud ville være at lave en tangent linje fra x=2, men jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare det eller overhoved forståelsen af det. 

 

Håber i vil hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2012 af PeterValberg

Har du mulighed for at "uploade" det billede, du sidder og kigger på,
ELLER, hvis det er et eksamenssæt, angive hvilket eksamens opgaven
kommer fra (for de kan findes på nettet)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2012 af AStokbro (Slettet)

Man kan bestemme f '(x) på en graf ved at tegne en tangent til det givne røringspunkt, i det her tilfælde x = 2.

Derefter aflæser du to koordinatsæt på tangenten (y2 , x2) og (y1 , x1), og benytter formlen til at beregne a i en lineær funktion (Hvilket det ved denne beregning af f'(x) svarer til):

(y2 - y1) / (x2 - x1) = a (f '(x)) 

Håber det hjalp :-)


Svar #3
20. marts 2012 af Amarda (Slettet)

Det jeg sidder og kigger i lige nu er en bog der hedder " Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik 2010 - HF B-NIVEAU", hvor det er opgave 1.020. Jeg er ked af jeg ikke kan oploade et billede!


Svar #4
20. marts 2012 af Amarda (Slettet)

AStokbro -

Jeg er lidt i tvivl om hvorfor du siger en lineær funktion. For figuren jeg kan se er bestemt ikke en lineær funktion, den går igennem alle 4 kvadranter.  


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. marts 2012 af AStokbro (Slettet)

Hentyder til beregningen af f '(x) ud fra en tangent (Som jo er en ret linje) - Det er altså ikke ud fra grafen, men tangenten til røringspunktet

Mvh AStokbro


Svar #6
20. marts 2012 af Amarda (Slettet)

Nååårh ja ! Mange tak ! Slf ! 

 

Jeg skal bare være sikker på dette 'a', hvad er det helt præcist det betyder i denne sammenhæng? :)

For jeg skal bestemme ud fra grafen f ' (2) og har lidt svært ved at se hvordan et a kan være svaret ? 

 

MVH Thekyo


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. marts 2012 af AStokbro (Slettet)

f '(x) svarer til a, hældsningkoefficienten, i en graf. (f '(x) er altså hældningskoefficienten for lige netop det punkt, x)

Du skal ikke skrive a i stedet for f '(x) som resultat/mellemregning, men forklaringen med en lineær funktions formel var blot for at give noget at sammenligne med :-)  (y2 - y1) / (x2 - x1) = a = f '(x)

Mvh AStokbro


Svar #8
20. marts 2012 af Amarda (Slettet)

Tak mate !!! 

 

Lige en sidste ting, jeg er lidt i tvivl om den sidste kordinat, for som du også siger så er den ene kordinat (0,2), men er den anden så (0,0) da det er den eneste jeg kan aflæse på hele grafen ellers? :)

 

Mvh Thekyo


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. marts 2012 af AStokbro (Slettet)

Jeg har ikke sagt at den ene koordinat er (0 , 2) :-)

Det lyder iøvrigt underligt, hvis du kan aflæse to koordinatsæt (0 , 0) og (0 , 2) på grafen - For så går grafen jo direkte opad

Prøv evt. at kigge på det billede af et eksempel jeg har vedhæftet - Måske det gør det lidt mere klart :-)

Mvh AStokbro

Vedhæftet fil:Eksempel til Thekyo.JPG

Svar #10
20. marts 2012 af Amarda (Slettet)

Men det er bare sådan at det er en opgave uden hjælpemidler. Så jeg har lidt svært ved at se hvordan jeg skal gøre noget af det overstående. :-(

Og omkring grafen så rammer den (0,0) og af aftagende hvor den næsten rammer (-1,1), og der begynder den at sige, og rammer (0,2).

 

Mvh Thekyo


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det drejer sig om at aflæse koordinaterne for to punkter på tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. marts 2012 af AStokbro (Slettet)

Som Andersen11 skriver, det er på tangenten ved røringspunkt til grafen for x = 2 at du aflæser koordinatsæt, ikke på selve grafen.

Mht. til det at den er uden hjælpemidler, de to koordinatsæt du vælger på tangenten bør bare være så afrundede at de er til at regne med i hovedet.  

Mvh AStokbro


Svar #13
20. marts 2012 af Amarda (Slettet)

Ahh mange tak !!! Jeg må sige det har været en super stor hjælp !!! Jeg har fået fuld forståelse for det nu :)

 

Mvh Thekyo


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. juni 2012 af rikkefick (Slettet)

Jeg tænkte på om i gider og skrive koordinatsættene ned ?? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Der er ikke opgivet nogen figur til opgaven. Aflæs koordinaterne til to punkter på tangenten og bestem så tangentens hældningskoefficient.


Skriv et svar til: Differentiabel funktionen f ud fra f'(2)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.