Matematik

fortjeneste

20. marts 2012 af arsena (Slettet)

Hejjeg har et spørgsmål.

Opgaven lyder: hvad bliver salgsprisen for en cd, hvis en butik betaler 80kr. for den, tager 15% i fortjeneste og momsen er 25%.

Det jeg så har gjordt er at jeg har fundet momsen først ved at sige: 80 gange 25 divideret med 100= 20 . Derefter lægger jeg momsen (20kr) oven i beløbet butikken betalte (80kr). Det giver 100kr. så finder jeg fortjenesten ved at sige 100 gange 15 divideret med 100= 15 kr. Skal jeg så trække de 15kr fra de 100 eller skal jeg lægge dem til for at finde den endelige salgspris for cd'en. og er det rigtigt det jeg har gjordt =)

PS: forklaring må meget gerne medbringes :D

Tak på forhånd =)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du skal lægge dem til. Det er jo forbrugeren, der skal betale det hele. Logisk set skulle man nok først beregne fortjenesten og så beregne momsen af den samlede pris, men slutresultatet bliver det samme, da

salgspris = 80kr · 1,15 · 1,25 = 80kr · 1,25 · 1,15

Hvis man skal beregne fortjenesten og momsen særskilt, er det vigtigt at gøre det i den rigtige rækkefølge.


Svar #2
20. marts 2012 af arsena (Slettet)

hvilken rækkefølge er det, og skal jeg gøre det adskilt i den her opgave? 

- og vores lærer har sagt at vi skulle tage momsen først =) 

- så det rigtig svar er 115 ikk =)


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Som jeg skrev i #1 er rækkefølgen ligegyldig ved beregningen af den endelige salgspris. Men hvis din lærer nogensinde skulle blive afkrævet et momsregnskab, bør han/hun nok sætte sig lidt mere ind i det.

Dit svar er korrekt.


Svar #4
20. marts 2012 af arsena (Slettet)

Tusind Tak, du har været en god hjælp. 


Svar #5
20. marts 2012 af arsena (Slettet)

lige en ting til, (tror jeg)

næste opgave står der: for at lokke kunder til tager en konkurrerende butik 5kr. mindre for samme cd, selv om de også har givet 80kr for den. hvor mange % får de i fortjeneste ? 

- jeg ved svaret er 10% jeg ved bare ikke hvordan jeg skal vise hvad jeg gør. Nogen der kan hjælpe mig =)


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis vi kalder fortjenesten for F, købsprisen for K = 80kr og salgsprisen for S, har vi, som før

S = (K + F)·1,25 

Da nu S = 115kr - 5kr = 110kr , har vi

K + F = 110kr/1,25 , og dermed finder vi den relative fortjeneste

F / K = (110kr/1,25 -80kr)/80kr = 110/(80·1,25) - 1 = 110/100 - 1 = 1,10 - 1 = 0,10 = 10%


Svar #7
20. marts 2012 af arsena (Slettet)

Tusind tak =)

- du er Klog :D


Skriv et svar til: fortjeneste

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.