Matematik

Matematik nødhjælp

28. marts 2012 af Annemarie20 (Slettet) - Niveau: A-niveau

en funktion er er løst til differentialligning dy/dx= 2x-1/2y og grafen går gennem punktet P(3,-1)

a) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i P

b) Bestem forskriften og definitionsmængden for f

 

Vil i ikke nok hjælpe med at besvare disse spørgsmål.

Please meget vigtig


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2012 af mathon

tangenten i P(3,-1)
                                          y = (dyo/dxo) • (x - 3) + (-1)

                                          y = (2·3 - 1/(2·(-1)) • (x - 3) - 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2012 af Euroman28

b)  Er lige så nem.

Du har differential-ligningen 

med begyndelses betingelsen y(3)=-1

dette er en såkaldt seperabel differential-ligning og den løses således.  Du flytter y'erne over over på venstre side og x'erne på højre side af ligmed, så der står.

 

du tager integralet på v-side og h-side af ligmed.

hvilket giver

hvor k er en konstant du indsætter din begyndelses-betingelse for at bestemme k:

du kan nu opskrive ligningen du søger

 Den opfylder

da

Hvilket betyder at forskriften for f er

. Definitionsmængden overlader jeg dig selv til at finde :)

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Tangentens hældning = f ' (x) = dy/dx = 2x - 1/2y      indsæt punktet (x,y) = (3,-1)

 

b) Lommeregner:

   y'  = 2x - 1/2y      =>     y = k * e ^( -1/2x ) + 4x - 8        

Find konstanten k. 

indsæt punktet (x,y) = (3,-1)

  -1   =  k * e ^(-3/2) + 4*3 - 8     =>         k =  -5 * 1 / (e ^(-3/2)  =   -5e ^(3/2) 

Løsningen bliver

    y   =   -5e ^(3/2) * e ^( -1/2x ) + 4x -8   

    y   =    -5e ^((3-x)/2)  + 4x -8       , x tilhører R 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Er det ikke min løsning der er den rigtige??

betyder dy/dx ikke y ' (x) ?

Kan man tage integralet på begge sider af en ligning, altså uden dx til sidst.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ååår nu kan jeg se det. Du har læst den oprindelge ligning til  1/(2y)...

 

Men metoden er rigtig nok!!


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2012 af Singlefyren (Slettet)

Så det er vel sikkert også din aflæsning der er den rigtige.


Skriv et svar til: Matematik nødhjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.