Matematik

Bestem koordinatsættet

01. april 2012 af C21222L (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave, der lyder som følgende: 

"En cirkel har centrum i C(1,0) og radius √8. En linje er bestemt ved ligningen y = x-1. Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem cirklen og linjen. "

Jeg har indtil videre skrevet følgende: 

"Vi har funktionen

A(x) = x*sqrt(x-1).

Dette er en produktfunktion, hvor den ene faktor er en sammensat funktion

Fra reglen for differentiation af et produkt har vi:

A'(x) = x'*sqrt(x-1) + x*[sqrt(x-1)]'

Hvordan finder vi [sqrt(x-1)]' ?

sqrt(-x^2+2x+8) er en sammensat funktion med den ydre funktion lig sqrt(y) og den indre y = x-1. Fra reglen om differentiation af en sammensat funktion (kædereglen) har vi:

[sqrt(x-1)]' = 1/[2*sqrt(x-1)]*(x), idet den afledede af sqrt(y) er 1/[2*sqrt(y)].

Således er A'(x):

A'(x) = sqrt(x-1) + x*(x)/[2*sqrt(x-1)].

Sættes dette lig nul fås

A'(x) = 0 => sqrt(x-1) + x*(x)/[2*sqrt(x-1)] = 0.

Ganges igennem med sqrt() fås

x-1+(x) = 0 <=>
x-1 = 0.

Denne andengradsligning løses nu mht. x."

Men jeg synes, det lyder helt forkert, og er på bar bund. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2012 af nielsenHTX

hvad har de to punkter tilfælles? Begge opfylder ligningerne

(x-1)2+(y-0)2=8 og y=x-1  så find løsningerne til ligningens systemet og du har dine koordinater.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. april 2012 af nielsenHTX

se fil for et visuelt billede af opgaven

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (3)

Svar #3
01. april 2012 af AskTheAfghan

Man har en ligning          y = x - 1

og en cirklens ligning      (x - 1)2 + y2 = 8

... man finder skæringspunkter, hvor man sætter

den lineære funktion på y'ets plads i cirklens ligningen.

Altså                (x - 1)2 + (x - 1)2 = 2(x - 1)2 = 8

... dermed        (x - 1)2 = 4    ⇒    x = ±√(4) + 1


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. april 2012 af Krabasken (Slettet)

-

 


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.