Matematik

Maple problemer med 3 ligninger/3 ubekendte

02. april 2012 af Sylien (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg arbejder med at skulle finde funktionen for en parabel med toppunkt (-10,0.5) og som også går igennem punkterne (-8,9) og (-12,9).

Dette er normalt ikke vanskeligt. 

så jeg har identificeret 3 ligninger for vores punkter:

> m := x -> -8*a^2-8*b+c = 9

> k := x ->-10*a^2-10*b+c = 0.5
  
> l := x ->-12*a^2-12*b+c = 9

 

Så beder jeg den selvfølgelig om at beregne a, b og c, for det burde den nu, når den har 3 ligninger. 

Men mable spytter det her ud:


> solve({k(x), l(x), m(x)}*{a, b, c});
Warning, solutions may have been lost

 

Og det kan jeg ikke helt forstå. Har jeg gjordt noget galt i min opsætning?

Vedhæftet fil: parabel, 3 punkter.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2012 af nielsenHTX

næste gang kan du bare svare på dit ejet indlæg og så vedhæfte filen der, i stedet for at oprettet et nyt indlæg :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2012 af mette48 (Slettet)

Hov du sætte da forkert ind i   y = ax2+bx+c

toppunkt (-10,0.5) og som også går igennem punkterne (-8,9) og (-12,9).

I) (-8,9)    y = ax2+bx+c

9 = a*(-8)2+b(-8)+c

9=64a-8b+c

II) (-12,9)

9=a*(-12)2+b*(-12)+c

9=144a-12b+c

III) (-10;0,5)

0,5=a*(-10)2+b*(-10)+c

0,5=100a-10b+c

II-I) 0=80a-4b  ⇒ b=20a

III-I) -8,5=36a-2b  ⇒ -8,5=36a-2*20a  ⇒ -8,5= - 4a  ⇒ a =2,125 =2 1/8

fortsæt selv herfra


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis f(x) er funktionens forskrift, ser man at funktionen f(x) - 9 har rødderne x = -8 og x = -12 og har toppunkt i
(-10 ; -8,5). Den har derfor forskriften

f(x) - 9 = a·(x + 8)·(x + 12) ,

og koefficienten a findes af

f(-10) - 9 = -8,5 , dvs

-8,5 = a·(-2)·(2) ,

dvs

a = 17/8

og forskriften er

f(x) = 9 + (17/8)·(x + 8)·(x + 12)


Skriv et svar til: Maple problemer med 3 ligninger/3 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.