Matematik

Cirkel og linje Mat A

04. april 2012 af Formelsamling (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel C og en linje l er bestemt ved:

 

C: x2-6x+y2+4y-3=0

l: x + 2y= 8

Undersøg om l er tangent til t.

Jeg ville umiddelbart indsætte l på y's plads - hvordan løser jeg opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2012 af mette48 (Slettet)

x2-6x+y2+4y-3=0

x + 2y= 8 ⇒ x=8-2y     indsættes i den anden ligning

løs ligningssystemet ovenfor, hvis der er en læsning er linien tangent til cirklen


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2012 af peter lind

Du kan isolere x i linjens ligning og sætte det ind i cirklens ligning. Det giver en andengradsligning i y. Hvis diskriminanten for denne andengradsligning er 0, vil der være netop 1 punkt der er fælles for linjen og cirklen, så linjen vil være tangent.

Alternativt kan du finde cirklens centrum og radius, Dernæst kan du finde afstand fra centrum til linjen. Er denne lig med radius er den tangent.


Svar #3
04. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Tak for svarene .. men skal jeg indsætte x=8-2y på y's plads i cirklens ligning ? eller på x's plads? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2012 af peter lind

Du skal indsætte det på x's plads


Svar #5
04. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg prøver:

(8-2y)2-6 * 8-2y+y2+4y-3=0

64 + 4y2 + 2 * 8 - 2y - 48 - 2y + y2 + 4y - 3 = 0

 

Det ser bare ikke rigtigt ud i mine øjne :( ? (jeg ved godt jeg ikke er færdig, men det her ser forkert ud synes jeg)

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. april 2012 af peter lind

Den første ligning skal være

(8-2y)2-6 *( 8-2y)+y2+4y-3=0 Du har glemt nogle parenteser.

Den  næste er meget forkert. Du skal bruge reglen om kvadratet på en toleddet størrelse på den første parentes. I den næste skal du gange de 6 ind i parentesen. Hvis du er usikker så tag en ting af gangen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. april 2012 af SuneChr

Som # 2 i de sidste linjer:

C  =  {(x ; y) | (x - 3)2 + (y + 2)2 = 42 }   Cirkel med centrum (3 ; - 2) og radius 4

λ   =  {(x ; y) | x + 2y - 8 = 0 }      og på normalform    |x + 2y - 8| / √ (12 + 22)

Det ses straks, at   |3 + 2·(- 2) - 8| / √ (12 + 22)  ≠ 4 , hvorfor λ ikke kan være tangent til C.

Da  9 / √ 5   >  4 ,    skærer λ heller ikke C.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. april 2012 af SuneChr

# 7 fortsat           En fuldstændig besvarelse er da:

                           {(x ; y) | (x - 3)2 + (y + 2)2 = 42 } ∩ {(x ; y) | x + 2y - 8 = 0 }  =  ∅


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. april 2012 af mathon

Cirkel:
                       x2 +  y2
- 6x + 4y - 3 = 0

          C:         x2 +  y2 + 2(-3)·x + 2·2·y + (-3) = 0

 med
             centrum        C(3,-2)     og radius      r = √(32+(-2)2-(-3)) = 4

 

            L: x + 2y - 8 = 0

hvis L er tangent til cirklen
er
              dist(L,C((3,-2)) = | 3 + 2·(-2) - 8 | / √(1+22) = r = 4

hvilket undersøges:

                                         | 3 - 4 - 8 | / √(1+22)

                                             9 / √(5) ≠ r

hvorfor
   linjen

              L:  x + 2y = 8

ikke er tangent til
   cirklen

              C:  x2 +  y2 - 6x + 4y - 3 = 0


Svar #10
05. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Jeg føler mig ikke sikker i at finde cirkelens centrum og radius. 

Vil egentlig gerne vide hvad ligningen : (8-2y)2-6 *( 8-2y)+y2+4y-3=0 giver .. forklar venligst hvad i gør


Svar #11
05. april 2012 af Formelsamling (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. april 2012 af mathon

skæring mellem

    cirklen
                  C:       x2 - 6x + y2 + 4y - 3 = 0
                 
og
   linjen
                  L:        x + 2y = 8 ⇔ x = (8-2y)

kræver
                           
x2 - 6x + y2 + 4y - 3 = 0   og   x = (8-2y)
dvs
                            (8-2y)2 - 6·(8-2y) + y2 + 4y - 3 = 0

                             5y2 - 16y + 13 = 0

                                       d = (-16)2 - 4·5·13 < 0
hvorfor
cirklen
                  C:       x2 - 6x + y2 + 4y - 3 = 0
                 
og
   linjen
                  L:        x + 2y = 8
 

     ikke har nogen fælles punkter


Svar #13
05. april 2012 af Formelsamling (Slettet)

Kan ikke helt se hvordan du får : 5y2 - 16y + 13 = 0 ud fra ligningen.

 

(8-2y)2 - 6·(8-2y) + y2 + 4y - 3 = 0                           <=>

(8-2y) · (8-2y) - 6 · (8-2y) + y2 + 4y - 3 = 0             <=>

64 - 16y - 16y + 4y - 48 + 12y + y2 + 4y - 3 = 0     <=>

får det til y- 12y + 19 ?

Frustrerende .. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. april 2012 af mathon

(8-2y)2 - 6·(8-2y) + y2 + 4y - 3 = 0                           <=>

(8-2y) · (8-2y) - 6 · (8-2y) + y2 + 4y - 3 = 0             <=>

64 - 16y - 16y + 4y2 - 48 + 12y + y2 + 4y - 3 = 0     <=>

hvor jeg burde få
                                       5y- 16y + 13 = 0


Skriv et svar til: Cirkel og linje Mat A

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.