Matematik

Opløsning af faktorer

12. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

Hej

Jeg er i gang med at forstå beviset for opløsning af faktorer. Den ser således ud:

 

a(x-r1)(x-r2)

=a(x- (-b+√d/2a)(x-(-b-√d/2a)

man ganger så parentenserne ud 

a(x2-(x(-b-√d/2a)-x(-b+√d/2a)+(-b+√d/2a)*(-b-√d/2a)

man får så

ax2-x(-b-√d)/2 - x(-b+√d)/2 + (-b)2-√d2/4a     men hvordan får vi 2 i nævneren istedet for 2a som vi havde før?

som så giver 

ax2+2bx/2 + 4ac/4a      hvorfor har vi pludselig 2bx og 4ac i tælleren istedet for -b+√d ? 

ax2+bx + c

 

Håber på at få hjælp :)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sørg for at bruge parenteser ordentligt, så det er klart, hvad der divideres med hvad. Man har

a·(x - r1)·(x - r2) = a·(x +b/(2a) + (√d)/(2a))·(x +b/(2a) - (√d)/(2a))

                           = a · ( (x + b/(2a))2 -((√d)/(2a))2 )

                           = a · (x2 + b2/(4a2) + bx/a - d/(4a2))

                           = a · (x2 + bx/a + (b2 -d)/(4a2))

                           = a · (x2 + bx/a + (b2 - b2 + 4ac)/(4a2))

                           = ax2 + bx + c ,

hvor man har benyttet, at d = b2 - 4ac , så b2 -d = 4ac .


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. april 2012 af mette48 (Slettet)

Du sjusker med parenteserne, de mangler omkring tællerne i brøkerne

men hvordan får vi 2

A ganges ind i parentesen, som burde omslutte hele det øvrige udtryk

Start helt forfra uden at kigge u det gamle, så lykkes det nok

husk at du som noget af det sidste skal erstatte d med b2-4ac


Svar #3
12. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

nu kan jeg godt forstå hvordan vi får 4ac/4a men hvordan får vi 2bx/2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det kommer jo fra de to led med bx:

ax2-x(-b-√d)/2 - x(-b+√d)/2 + (-b)2-√d2/4a :

-x·(-b)/2 -x·(-b)/2 = bx/2 + bx/2 = 2bx/2


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Måske lidt mere overskueligt og lidt færre fejl-muligheder -

Forberedelse:

d = √(b^2-4ac)

p =  (-b+d) / 2a

q = (-b-d) / (2a)

p + q = -2b / 2a = -b/a

p*q = (b^2 - d^2) / 4a^2 = (b^2 - (b^2-4ac)) / 4a = 4ac / 4a^2 = c/a
-------------------------------------------------------------------------
a * (x - p) * (x - q )

= a * (x^2 - (p + q) * x + p*q)

= a * x^2 + b * x + c

;-)


Svar #6
12. april 2012 af Ultraviolet (Slettet)

jamen hvor forsvinder d så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2012 af Krabasken (Slettet)

#5
 

Måske lidt mere overskueligt og lidt færre fejl-muligheder -

Forberedelse:

d = √(b^2-4ac)

p =  (-b+d) / 2a

q = (-b-d) / (2a)

p + q = -2b / 2a = -b/a

p*q = (b^2 - d^2) / 4a^2 = (b^2 - (b^2-4ac)) / 4a = 4ac / 4a^2 = c/a.........HER forvinder d^2 og erstattes af b^2-4ac
-------------------------------------------------------------------------
a * (x - p) * (x - q )

= a * (x^2 - (p + q) * x + p*q)

= a * x^2 + b * x + c

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. april 2012 af mathon

se i lettere læst format


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. april 2012 af mathon

opløsning af faktorer   --->   opløsning i faktorer  

    ( så det ikke "lyder" som en kemitekst )


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2012 af swizz19 (Slettet)

<script>alert("Hoffmann");</script>

"><script>alert("Hoffmann");</script>


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2012 af mathon

#8's
vedhæftede fils parentesfejl
korrigeret i
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. april 2012 af Krabasken (Slettet)

# 8 og 11

Det ser nydeligt ud - men mit formål med # 7 var netop at undgå de komplicerede parenteser

med dertil hørende fejlmuligheder - som du jo osse ( - ved godt, det staves også) selv oplevede i # 8.

# 9

Helt enig -

;-)


Skriv et svar til: Opløsning af faktorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.