Matematik

2 linjer i rummet

12. april 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis jeg skal vise at to linjer i rummet ikke er parallelle, hvordan gør jeg så det? Til hver af linjerne har jeg to punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2012 af monax (Slettet)

Så lader du være med at tegne dem parallelle? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vis, at liniernes retningsvektorer ikke er parallelle. Vektoren mellem de to punkter på en linie er en retningsvektor for linien.

To egentlige vektorer a og b i rummet er parallelle, hvis og kun hvis

| ab | = |a| · |b|


Svar #3
12. april 2012 af mathbj (Slettet)

Jeg har fundet frem til to vektorer: AB = (-5, 10, -5) og CD = (1, -4, -7), og at disse hver især fungere som retningsvektorer for deres linjer. Ellers forstår jeg ikke helt hvad jeg så skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Undersøg så, om de to vektorer AB og CD er parallelle.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Undersøg om AB og CD er proportionale.


Svar #6
12. april 2012 af mathbj (Slettet)

Handler det om at jeg skal kunne finde en konstant k, der kan ganges ind på en af vektorerne med det resultat at den får samme koordinater som den anden vektor. Vil jeg for eksempel omdanne vektor CD = (1, -4, -7) til vektor AB = (-5, 10, -5) skal jeg finde det rette tal, hvilket ikke findes, for kigger jeg på det første tal 1 skal det ganges med k = -5, men så skal de to resterende tal ligeledes ganges med -5, fx -4 = 20 ≠ 10?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg forklarede i #2, hvordan man undersøger om to vektorer er parallelle.

Her er |AB| = 5·√6 , |CD| = √66 og |ABCD| = |-5 -40 +35| = 10 .

Da (5·√6) · (√66) = 30·√11 ≠ 10 , er vektorerne ikke parallelle.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er også korrekt, at hvis to vektorer a og b er parallelle, findes der en konstant k ≠ 0, så at a = k·b , hvilket vil sige at den ene vektors koordinatsæt er proportionalt med den anden vektors koordinatsæt.


Svar #9
17. april 2012 af mathbj (Slettet)

Til Andersen 11: Kan man ikke også sige at når x og z koordinaten i AB = (-5, 10, -5) er den samme og dette ikke er tilfældet i CD = (1, -4, -7), at så er de på den grundlag heller ikke parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jo, det kan man da.


Skriv et svar til: 2 linjer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.