Matematik

Bestemme skæringspunkt?

16. april 2012 af Hijsa - Niveau: B-niveau

Hej :) Håber nogen kan hjælpe mig med følgende opgave:

Funktionerne f og h er f(x)= -2x2+4x+8 og h(x)= -2x+2. 

Hvordan finder jeg så koordinatsættene til hvert skæringspunkt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2012 af peter lind

Løs ligningen f(x) = h(x)


Svar #2
16. april 2012 af Hijsa

-2x2+4x+8 = -2x+2
-2x2+4x+6 = -2x
-2x2 = 2x

Kan man dividere -2x2 med 2?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Videre:

En løsning er tilsyneladende x = 0

-2x^2 = 2x

Hvis x ≠ 0, kan vi dividere med -2x

x = -1

Altså x = 0 og -1

indsæt i en af funktionerne og find de tilhørende y-værdier

;-)

 


Svar #4
16. april 2012 af Hijsa

Hvad mener du med at indsætte i en af funktionerne?


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Måske skulle du lige justere # 2

-2x^2+4x+8=-2x+2


-2x^2+6x+6 = 0


x^2-3x-3 = 0
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Når du har fundet x'erne, får y'erne ved at indsætte de fundne x'er i en af de to funktioner ;-)


Svar #7
16. april 2012 af Hijsa

Kan du ikke uddybe hvad jeg skal - punkt for punkt?


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Sæt f(x) = h(x) og løs ligningen for x (men regn rigtigt denne gang - kig med i min udregning)


Svar #9
16. april 2012 af Hijsa

-2x2+4x+8 = -2x+2

-2x2+4x+6 = -2x

-2x2+2x+6 =0

Har ret jeg?


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Prøv at sammenligne med svar # 5


Svar #11
16. april 2012 af Hijsa

Hvordan kan du få -2x2+6x+6 =0 når man skal ligge 4x og -2x sammen?

Giver det ikke:

-x2+x+3 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Der er fejl i fortegnene

V() betyder kvadratrod
 

-2x^2+4x+8=-2x+2.............ordn ligningen
 

-2x^2+6x+6 = 0.................dividér med -2
 

x^2-3x-3 = 0
 

diskriminanten = b^2-4ac = 9-4*1*-3 = 9 + 12  = 21
 

x = (3+/-V(21)) / 2 = (3+V(21))/2 og (3-V(21))/2
 

Indsæt disse x'er i y=-2x+2, et ad gangen,  så får du y'erne

Se vedhæftede   ;-) 

Vedhæftet fil:1 snowflake.PNG

Svar #13
16. april 2012 af Hijsa

Okay, får det til:

1,58 og 3,58 

Kan dette være rigtigt ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Vær nu sød og se efter, hvad jeg har skrevet -   ;-) 

-2x^2+4x+8=-2x+2.............ordn ligningen
 

-2x^2+6x+6 = 0.................dividér med -2
 

x^2-3x-3 = 0
 

diskriminanten = b^2-4ac = 9-4*1*-3 = 9 + 12  = 21
 

x = (3+/-√(21)) / 2 = (3+√(21))/2 og (3-√(21))/2

 


Svar #15
16. april 2012 af Hijsa

-2x^2+4x+8=-2x+2 - Hvad vil det sige at ordne ligningen?

-2x^2+6x+6 = 0 → -x2+3x+3

diskriminanten = b^2-4ac = 9-4*1*-3 = 9 + 12  = 21

(3+√(21))/2 = 3,79 = x

(3-√(21))/2 = -0,79 = x

Så sagde du at jeg skulle indsætte x'erne i y=-2x+2:

(-2)*3,79+2 = -5,58

(-2)*(-0,79)+2 = 3,58


Brugbart svar (2)

Svar #16
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Sådan  -  du ka' jo godt !  ;-D

 

 


Svar #17
16. april 2012 af Hijsa

Argh! Endelig!

Tusind mange gange tak for din hjælp! - (og for tålmodigheden :D).


Brugbart svar (2)

Svar #18
16. april 2012 af Krabasken (Slettet)

Du er altid velkommen ;-)


Skriv et svar til: Bestemme skæringspunkt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.