Matematik

Skæringslinje mellem en parameterfremstilling for en plan & en ligning

18. april 2012 af Olufs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

 

Er der nogen der ved, hvordan man kan finde en skæringspunkt mellem en plans parameterfremstilling og en given ligning? Såsom

Plan:

(x,y,z)=(1;2;3)+t*(4;5;6)+s*(7;8;9)

Ligning:

y-10z+11=0

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Skæringen mellem to planer er en ret linie (hvis de skærer). Indsæt parameterfunktionerne for x,y,z fra den første plan i den anden plans ligning. Det giver en lineær sammenhæng mellem de to parameterværdier s og t for punkter på skæringslinien. Ved at eliminere den ene parameter i den første plans parameterfremstilling, har man derved en parameterfremstilling for skæringslinien.


Svar #2
18. april 2012 af Olufs (Slettet)

Altså i dette tilfælde vil jeg bare indsætte "y=8s+5t+2" & "z=9s+6t+3" ind i "y-10z+11" og finde den ene parameter:

solve((8*s + 5*t + 2) - 10*(9*s + 6*t + 3) + 11=0, t)

t= (-(82*s + 17))/(55)

 

Noget siger mig, at jeg laver det helt forkert..

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er da korrekt indtil videre.


Svar #4
18. april 2012 af Olufs (Slettet)

#3

Jeg forstår bare ikke helt hvad jeg skal lave efter dette.. Undskylder hvis jeg virker lidt fatsvag, men det er ikke min stærke side det her.

Jeg har

t= (-(82*s + 17))/(55)

Hvis jeg skal finde parameterfremstillingen for skæringslinjen, vil det så betyde at  jeg skal indsætte denne t værdi i parameterfremstillingen for planen ((x,y,z)=(1;2;3)+t*(4;5;6)+s*(7;8;9))?

 

Hvilket giver parameterfremstillingen for skæringslinjen:

(x,y,z)=(1;2;3)+((-(82*s + 17))/(55))*(4;5;6)+s*(7;8;9)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er helt korrekt. Her skal man så samle konstanten

(1;2;3) -(17/55)·(4;5;6)

til koordinaterne for et punkt på skæringslinien, og

-(82/55)·(4;5;6) + (7;8;9)

til retningsvektoren for skæringslinien .

 


Svar #6
18. april 2012 af Olufs (Slettet)

Her er jeg stået af.

Det jeg fandt før (#4), var altså ikke parameterfremstilling for skæringslinjen.

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre. Punktet på skæringslinjen, er det ikke (1;2;3) og er retningsvektoren (7;8;9)?

Hvad skal jeg så gøre for at finde parameterfremstillingen for skæringslinjen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det er parameterfremstillingen, men den kan jo skrives lidt pænere, og punktet på skæringslinien er ikke (1;2;3), og skæringsliniens retningsvektor er ikke (7;8;9), idet

(x,y,z) = (1;2;3) +((-(82*s + 17))/(55))*(4;5;6) +s*(7;8;9)

          = (1;2;3) -(17/55)·(4;5;6) + s · ( (7;8;9) - (82/55)·(4;5;6) ) 

         = (-13/55 ; 25/55 ; 63/55) + s · (57/55 ; 30/55 ; 3/55) , s ∈ R


Skriv et svar til: Skæringslinje mellem en parameterfremstilling for en plan & en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.