Matematik

Chi i anden test

24. april 2012 af Jsh1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Halløj søde folk. 

Jeg sidder med en matematik aflevering, om statistyk og sandsynlighed, og det er desværre ikke min stærke side. 

Jeg er kommet til Chi i anden test. 

Jeg har en række observationer over m&m's. 

Grøn         32

Blå            28

Gul           30

Orange    35

brun          21

rød             26

alle            172

 

Ville det kune lade sig at gøre, at lave en chi i anden test, ud fra disse oplysninger i et CAS-værttøj. (Ti'n spire) ?

Håber nogle kan hjælpe! - på forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2012 af peter lind

Du skal også have en statistikmodel og vide hvad der skal testes for


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Prøv at søge på youtube efter "chi2 test ti"

Jeg ved ikke om en chi2 test kan laves med en enkelt kolonne? Jeg tror det godt kan.

hvis ikke kan man alternativt bruge binominalfordeling:

P(x≤21) = b(172,1/6)  = 0.067 dvs. de 6 typer er ens!


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2012 af peter lind

#2 Det giver altså ingen mening at lave nogen som helst test på nogle tal uden at man ved hvad det drejer sig om


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hypotese: Fabrikken producerer et ensartet antal af de 6 forskellige farver

Konfidensniveau = 0.05  (dvs. 5 %)

undersøg om p er større end 0.05


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2012 af peter lind

Det er jo nogle gæt som ikke fremgår af opgaven og hvad er p?


Svar #6
25. april 2012 af Jsh1 (Slettet)

Altså, vi havde 172 m&m's som vi talte op, og det er så sådan de fordeler sig. 

 

Dette er opgaveformuleringen: 

Emneopgave i sandsynlighedsregning og hypotesetest.
Gør rede for de fordelinger vi har set på:
Geometrisk fordeling, Hypergeometrisk fordeling, Binomialfordeling, Normalfordeling, andre?
Fordelingerne kan illustreres med eksempler ud fra M&M-tallene

Tests:
Binomialtest, χ2-test.
Igen kan M&M bruges.
Binomialtest og   χ2-test giver ikke nødvendigvis det samme svar!
Eftervis, at binomialfordelingen kan tilnærmes med en normalfordeling, hvis  p ikke er alt for ekstrem. En søgning på nettet kunne vise noget om dette, men prøv først selv at undersøge det.

 

Som sagt, er dette desværre ikke min stærke side!


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Normalfordeling:

find σ og μ. 

spredningen σ = 4.46

Middelværdien μ er gennemsnittet altså 172/6 = 28.67

tegn evt. grafen for den nederste funktion på http://da.wikipedia.org/wiki/Normalfordeling , hvor du indsætter de to værdier. exp betyder e^  .  Dvs grafen for 1/(2*π*4.46^2)^(0.5)*e^(-(x-28.67)^2/(2*4.46^2))  , hvor - er numerisk minus.

 

X2 test  ... se svar  #2  og #4

 

Binominal:   Brug yderværdierne 21 og 35. Der laves 172 forsøg med 1/6 chance for hver farve.

P(højst 21)     for b(172, 1/6)  =  0.067 = 6.7 %

P(mindst 35)  for b(172, 1/6) =   1 - P(højst 34) =  0.118  =  11.8 %

Begge værdier er over et normalt acceptniveau på f.eks. 5 %.


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Opgaven går ud på at beskrive hvad du ved om fordelingerne og testene..

Det er en super opgave, som er god at få forstand af. Læs og skriv de hovedtræk du kender.

Spørg hvis du vil vide noget mere om et emne.


Svar #9
25. april 2012 af Jsh1 (Slettet)

Hvordan er du nået frem til spredningen? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

√ (sum((værdi-μ)^2) / (antal - 1))   = 4.88    (og ikke 4.46 som jeg skrev tidligere.)

 


Skriv et svar til: Chi i anden test

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.