Fysik

Lyd frekvens i rør *HASTER*

26. april 2012 af Zkw37 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lavet et eksperiment i fysik, hvor jeg skulle måle bølgelænge, frekvens m.m. i et rør med en åbent side og den anden side lukket.

På den åbne side banker vi et par gange, og det kommer automatisk frem i en graf på logger pro. Dette har vi gjort 2 gange med 2 forskellige længder af rør.

Et rør på 20 cm. er frekvens 412,60

og et rør på 14 cm. er frekvensen 579,22 

(grundtonerne)

Spørgsmålet lyder på, hvorfor grundtonefrekvensen forøges, når et rørs længde mindskes?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2012 af mathon

 

                                     (1/4)λg = L

                                      λg = 4L

                                      v/fg = 4L

                                      fg = v / (4L)

når L mindskes, mindskes (4L), og brøken (v / (4L) øges ved konstant v, dvs frekvensen forøges


Svar #2
26. april 2012 af Zkw37 (Slettet)

#1


 

hvad er L præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2012 af mathon

 

            L er rørLængden


Svar #4
26. april 2012 af Zkw37 (Slettet)

#2

Altså sagt med ord:

Desto mindre længde (L) desto større bølgelængde/frekvens?

Kan ikke se hvordan bølgelængde pludselig ændrer sig til konstant/frekvens, altså dette:

λg = 4L

v/fg = 4L


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. april 2012 af mathon

sagt med ord:

Jo mindre længde L desto mindre bølgelængde og større frekvens ved konstant temperatur


Skriv et svar til: Lyd frekvens i rør *HASTER*

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.