Matematik

Gaffelfunktion i maple - eller anden løsning?

01. maj 2012 af mathiaslaan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg skal have opstillet en gaffelfunktion, for at løse dette problem:

Jeg skal lave et ryglæn til en bænk, som jeg gerne vil indrage flydende overgange i. Den skal se nogenlunde sådan her ud: http://cl.ly/GHgy

Det hele skal være 200 langt. Parablen er 50 høj. Dette har jeg lavet en funktion for. Hvordan får jeg lavet det nederste? Gaffelfunktion? Det skal kunne integreres. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvad mener du helt specifikt med "det nederste?" Den skråd linje? Den tykke vandrette sorte linje?


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2012 af nielsenHTX

hvis du "bare" skal integrerer det, så er det nemmere bare at dele det op og integrerer passende stykker af gangen. Men jo man kan lave en stykvis sammensatfunktion. se fil. (er bare et eks. og passer et helt på din opgave)

man laver en linje mere i gaffelfunktionen ved at trykke på "ctrl + shift + r "

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvs du skriver x≤10 i den "piecewise" definition, undgår du vel undefined.


Svar #4
01. maj 2012 af mathiaslaan (Slettet)

#1
Hvad mener du helt specifikt med "det nederste?" Den skråd linje? Den tykke vandrette sorte linje?

Det røde område :)


#2

hvis du "bare" skal integrerer det, så er det nemmere bare at dele det op og integrerer passende stykker af gangen. Men jo man kan lave en stykvis sammensatfunktion. se fil. (er bare et eks. og passer et helt på din opgave)

man laver en linje mere i gaffelfunktionen ved at trykke på "ctrl + shift + r "

Jeg forstår ikke helt hvad du gør der. Laver du to funktioner sammen, som er sammensat af en parabel og linjer?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2012 af nielsenHTX

#3 ja det kunne man, men var ligegyldigt for integralet og grafen.

#4 på dit billede ligner det en ret linje som går over i en parabel og som så igen bliver til en ret linje. altså 3 forskellige funktioner.

du skal finde udad hvorfra den er lineær
og du skal finde udad hvorfra den er en parabel og
du skal finde udad hvorfra den er lineær igen
det kan så sættes op som vist i filen i #2. 

(hvis det skal være mere konkret må du skive hele din opgave. )

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

# 4

Det røde område? Mener du også de vandrette linjer inklusive?


Svar #7
01. maj 2012 af mathiaslaan (Slettet)

http://cl.ly/GGnq 

Jeg gør det på denne måde i stedet, uden en gaffelfunktion, men med to linier. 

- Er det ikke underligt at hældningen er det samme som min b-værdi? Eller har jeg bare misset ud på noget?

- Hvordan opstiller jeg liniens ligning ud fra den hældning?

- Vil det være korrekt hvis jeg integrerer dennes ligning i intervallet 0-5, hvis jeg bare vil have arealet indenfor 5 centimeter?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2012 af nielsenHTX

#7

- Er det ikke underligt at hældningen er det samme som min b-værdi? Eller har jeg bare misset ud på noget?

nej f '(0) er altid =b i en parabel. idet f '(x)=2ax+b indsæt 0 og du får f(0)=b.

- Hvordan opstiller jeg linjensligning ud fra den hældning?

du skal så kende et punkt mere for at du kan bestemme b i f(x)=ax+b.

- Vil det være korrekt hvis jeg integrerer dennes ligning i intervallet 0-5, hvis jeg bare vil have arealet indenfor 5 centimeter?

nej du har ikke det røde område med i #0, men er svært at svare på når du ikke har skrevet hele opgaven.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvordan opstiller jeg linjensligning ud fra den hældning?

den første linje går jo gennem (0,0) så den hedder bare  20/19 * x

den anden har hældningen - 20/19 og går gennem (190, 0) og hedder derfor

- 20/19 * x - 190*(-20/19)   =    -20/19 x + 200


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvis du laver det uden gaffelfunktion men som enkeltlinjer vil din parabel "skære gennem" det røde område i siderne. Ligeledes vil dine to skrå linjer fortsætte ud i evighed.

Så måske er det bedst enten at lave en gaffelfunktion, (som vist #2, vi hjælper gerne), eller at fortsætte parablen og helt droppe de to skrå linjer - afvigelsen er jo alligevel minimal.


Svar #11
01. maj 2012 af mathiaslaan (Slettet)

Jeg vil gerne have nogle flydende overgange. Jeg har bare startet parablen i 0,0, men de behøver som sådan ikke at være "sammenhængende". Og hvis det er kan jeg bare rygge parablen 5 hen. De skrå sider skal bare være 5 brede, og have en flydende overgange med parablen.


Skriv et svar til: Gaffelfunktion i maple - eller anden løsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.