Kemi

Aktuel konc. skal bruges til udregning af PH værdi, men hvordan finder man den aktuelle konc.

24. august 2005 af Marymay (Slettet)
Hej!

Aktuel konc:

[A]= n(A)/Vopl.

Eks: 0,1000 M NH3 opløses i vand, således at der samlet er 1l.

V = 1l.

Reaktionskema: NH3 + H2O -> NH4+ + OH-

Min lærerbog forklarer at resultatet bliver:

[NH3] = 0,0987M
[NH4+] = 0,0013M

Og de to aktuelle kocn. tilsammen giver 0,1M ligesom den formelle konc. var oplyst pga. NH3 omdannes til NH4+ i forholdet 1:1.

Men forstår altsi ikke hvordan de har regnet de aktuelle koncentrationer ud.

Hvorfra har de fundet "n" som jo er nødvendig for udregningen af [A]?!

Håber på hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2005 af Lurch (Slettet)

stofmængden n, udregnes ud fra den start koncentration du har opgivet.
Der står 0,1 M NH3 i 1 L opløsning. Du har altså 0,1 mol NH3, da [M]= mol/liter

Er der ingen andre oplysninger i opgaven? Jeg er ikke sikker, men de aktuelle koncentrationer der er opgivet, kunne være udregnet ud fra ligevægtsloven. Hvis det siger dig noget?

Svar #2
24. august 2005 af Marymay (Slettet)

Tak fordi du gider hjælpe!

Er ligevægtsloven det samme som at reaktionen kan gå begge veje?

Svar #3
24. august 2005 af Marymay (Slettet)

Nåhr ja mht. n = mol/l, åh glemsomhed!
Men hvordan finder de ud af hvordan de 0,1M fordeler sig mellem NH3 og NH4+?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2005 af frodo (Slettet)

prøvat udregne n(OH-) ud fra pOH, hvorefter du kan se sammenhænge

Skriv et svar til: Aktuel konc. skal bruges til udregning af PH værdi, men hvordan finder man den aktuelle konc.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.