Matematik

eksponentielle funktione HJÆLP!!

11. maj 2012 af Hening2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan beregner man

eksponentielle funktione f går gennem 2 punkter A(3,8) B(-5,15)

Opg 1 bestem en forskrifter for f
2 er den voksende eller faldende ?

Opg 2
Løs ligningen
3*1,4^x= 6* 0 78^x

Kan i hjælpe mig plzzz


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. Funktionen er en eksponentiel funktion af formen f(x) = b · ax . Indsæt de to givne punkter og benyt de to ligninger til at bestemme a og b.

Opg 2. Isoler faktorer med x på den ene side:

3 · 1,4x = 6 · 0,78x , dvs

1,4x / 0,78x = 6/3 = 2 , eller

(1,4/0,78)x = 2  .

Tag log() på hver side og isoler x.

 


Svar #2
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Kan slet ik finde ud af Log kan du ik vise hvordan man gør? det vil være super


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så må du jo sætte dig ind i regnereglerne for logartimer:

log(a·b) = log(a) + log(b) ,

log(an) = n · log(a)


Svar #4
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Vil du ik prøve at lave den så jeg kan se hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Jeg har jo næsten løst Opg 2 for dig. Prøv nu selv at tage log() på hver side og benyt regneregler for logaritmer til at isolere x. Vis så her, hvad du kommer frem til.


Svar #6
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Jeg er hel blank kan du ik forklar på en bedre måde? :))


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Forstår du ikke, hvad det vil sige at tage logaritmen på hver side af en ligning?

Vi er nået til ligningen

(1,4/0,78)x = 2

Tag nu log() på hver side:

log( (1,4/0,78)x ) = log( 2 )

og benyt regneregler for logaritmer til at isolere x.

Du bliver nødt til at få hånden op af lommen og komme i gang selv, dvs. skriv med på et stykke papir ved siden af.


Svar #8
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

4*1,1^x= 8*0,71^x

X= 0,6868

kan det pas??


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Er du nu i gang med en ny ligning? Og gætter du bare på løsningen? Forklar, hvordan du kom frem til det.


Svar #10
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

1,1 / 0,71 = 1,55

Log(2) / Log( 1,55) = 0,6868 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er korrekt, at x = log(2) / log(1,1/0,71) .

Det er så bare ikke beregnet korrekt som talværdi.


Svar #12
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Kan du vise mig hvordan man gør så ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Du burde da selv være i stand til at taste det ind på din lommeregner.

log(2) ≈ 0,301030

log(1,1/0,71) ≈ 0,190134

Du burde kunne se, at hvis man dividerer de to tal med hinanden, får man et tal, der er lidt større end 1,5 .


Svar #14
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Tak for hjælpen ,, kan du vise mig hvordan man laver opg 1 ??


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvorfor læser du ikke vejledningen i #1? Opstil de to ligninger og løs ligningssystemet.


Svar #16
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Jeg kan ik finde ud afdet?? Vil du prøve og forklar?? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Har du overhovedet prøvet?

Benyt forskriften f(x) = b · ax og de to datapunkter A(3,8) og B(-5,15) :

A(3,8) :        8 = b · a3

B(-5,15) :    15 = b · a-5

Løs nu dette ligningssystem i a og b .


Svar #18
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

Kan man ik bruge http://www.regneregler.dk/eksponentiel_funktion.jsp til at lave den ??


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jeg kan ikke åbne det link, så det kan jeg ikke svare på. Men du kan sikkert også åbne din matematikbog på det relevante sted og se der, hvorledes dette problem løses. De færdige formler findes sikkert også i din bog.


Svar #20
11. maj 2012 af Hening2 (Slettet)

SKal man ik bruge x1 og x2 og y1 og y2 ??


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.