Matematik

Hvordan skal disse ligninger løses ved hjælp af nul-reglen?

17. maj 2012 af MonaHansen (Slettet)

Hejsa! Kan i hjælpe mig med at løse disse ligning ved hjælp af nulreglen?

2x2-6=0

8x3+16x2=0 

 

Hvordan finder man frem til a uden at bruge log() i disse potensfunktioner?

 

f(3) = 4/9  og f(5) = 4/5

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. maj 2012 af mathon

 

                         2x2 - 6 = 0

                         2(x2 - 3) = 0

                         2 · (x - √(3)) · (x +√(3)) = 0


 


                         8x3 + 16x2 = 0

                         8x2 · (x + 2) = 0
 


Svar #2
17. maj 2012 af MonaHansen (Slettet)

Tak for hjælpen!

men..

I den første får jeg x til: x=-√3    ∨    x=√3, men fasitlisten siger: x=0 v x=3?

 

Den anden kan jeg heller ikke få til at give: x=0 v x=-2


Svar #3
17. maj 2012 af MonaHansen (Slettet)

Nogen der kan hjælpe med den sidste opgave også? Det haster. Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

I ligningen

8x3 + 16x2 = 0

sætter man fælles faktorer uden for parentes:

8x2·(x+2) = 0

og benytter så nulreglen til at aflæse din facitlistes resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du har ikke formuleret opgaven særlig klart. Jeg går ud fra, at man skal bestemme konstanterne a og b i en potensfunktion f(x) = b · ax , hvor det er givet, at f(3) = 4/9 og f(5) = 4/5 . Man indsætter de to datapunkter i potensfunktionens udtryk:

4/9 = b · a3 ,

4/5 = b · a5 ,

og vi får så ved division af den ene ligning med den anden, at

a2 = (4/5) / (4/9) = 9/5 ,

hvorfor

a = 3/√5  , og dermed

b = (4/9) / a3 = (4/9)·5(√5) / 33 = 20·(√5) / 243


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Da det er potens-funktioner kan man bruge...

4/9 = b · 3a ,

4/5 = b · 5a

ved division fås

5/9 = 1 * 3a / 5a

5/9 = (3/5)a

som findes med log.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, du har ret -- jeg antog en eksponentialfunktion for modellen, hvor a kan findes uden brug af logaritmer.


Skriv et svar til: Hvordan skal disse ligninger løses ved hjælp af nul-reglen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.