Kemi

Kobber?

23. maj 2012 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Håber nogle kan komme med hints til denne opgave:

Et stykke kobbertråd som vejer 24,216 g holdes neddryppet i 100 mL sølv(I)sulfatopløsning (som er farveløs)
Næste dag tages kobbertråden op af væsken (som nu er blå) hvorefter de dannede sølvkrystaller skylles af tråden, som tørres og vejes. Tråden vejer nu 24,136 g

1. Opskriv et reaktionsskema for den kemiske reaktion, der fundet sted.

Cu2+ +  SO42- ->CuSO4 er dette korrekt?


2. Hvorfor bliver opløsningen efterhånden blå?

3. beregn stofmængden af kobber svarende til massetabet af tråden

4. Beregn den ækvivalente stofmængde sølv(I)sulfat
Vi antager at alle sølv(I)ionerne i opløsningen reduceret til sølv.

5. Beregn hvor mange gram sølvkrystaller, der dannet på tråden

6. Beregn hvor mange gram sølv(I)sulfat, der var opløst i de 100 mL opløsning

7. Beregn den oprindelige koncentration af sølv(I)sulfat i opløsningen inden kobbertråden nedsænkes

Håber på respons.

På forhånd tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2012 af KemiskeKetty (Slettet)

#1: Nej - du starter ud med fast kobber. Sulfatet ændres ikke - du har en redoxreaktion mellem fast kobber og sølv(I)ioner, hvor sølvet bliver fast og kobberet går på ionform som kobber(II)ioner.

#2: kobbersulfat er blåt (sammen med vand)

#3: brug n= m/M

#4: brug din afstemte reaktion fra #1

#5: m = n*M

#6: m = n*M

#7: c = n/V  (c = 0,0126M)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2012 af mathon

1. Opskriv et reaktionsskema for den kemiske reaktion, der fundet sted.

                                                                               
                          Cu (s)   +   2
Ag+ (aq)    +   4 H2O (l) <--->    [Cu(H2O)4]2+  +  2 Ag (s)
                                                                                         tetraaquakobber(II)ion
                                                                                                 mørkeblå

                                                             


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2012 af KemiskeKetty (Slettet)

:) ja ok, det er nok A-niveau spørgsmål, når der regnes på opgaven - men jeg var ikke helt sikker...


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2012 af mathon

3. beregn stofmængden af kobber svarende til massetabet af tråden

                    n = ((24,216 g) - (24,136 g)) / 63,546 g/mol) = 0,001259 mol


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2012 af mathon

4. Beregn den ækvivalente stofmængde sølv(I)sulfat
Vi antager at alle sølv(I)ionerne i opløsningen reduceret til sølv

                        n(Ag) = 2·n(Cu) = 2·(0,001259 mol) = 0,002518 mol
som
ækvivalerer

                      (1/2)·(0,002518 mol) = 0,001259 mol Ag2SO4
                       


 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2012 af mathon

5. Beregn hvor mange gram sølvkrystaller, der dannet på tråden

                 m = n·M = (0,002518 mol) · (107,87 g/mol) = 0,2716 g = 271,6 mg


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2012 af mathon

6. Beregn hvor mange gram sølv(I)sulfat, der var opløst i de 100 mL opløsning

     M(Ag2SO4) = sum({2,1,4}*{107.87,32.065,15.999}) g/mol = 311,801 g/mol

                          m  = n·M = (0,001259 mol) · (311,801 g/mol) = 0,392536 g ≈ 392,5 mg


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2012 af mathon

7. Beregn den oprindelige koncentration af sølv(I)sulfat i opløsningen inden kobbertråden nedsænkes

                          c = n / V = (0,001259 mol) / (0,100 L) = 0,01259 M

                     


Svar #9
24. maj 2012 af Jelly (Slettet)

Tusind tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. maj 2012 af KemiskeKetty (Slettet)

Haha - så fik du det hele serveret ;) Tænkte ellers at en tjeksum i enden ville være nok ;)

- husk at du kun kan have 3 betydende cifre når volumen er angivet som 100 mL ;)


Skriv et svar til: Kobber?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.