Matematik

Hjælp til at forkorte brøk!

27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hejsa:)

jeg skal forkorte brøken 14-5x/6x til 14/5 , men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvor jeg skal starte? 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det kan ikke lade sig gøre. Mener du (14-5x)/(6x) eller 14 - (5x/(6x)) ?


Svar #2
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

alså jeg skal forkorte brøken (7/3x)/(5/6) ...og er kommet frem til (14-5x)/(6x), men når jeg regner den i maple giver den mig svarte 14/5 :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

#2 Du mener 14/(5x)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvordan kommer du frem til det resultat (14-5x)/(6x) ? Man dividerer med (5/6) ved at gange med den omvendte brøk (6/5) :

7/(3x) / (5/6) = 7/(3x) · (6/5) = 14/(5x)


Svar #5
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

nej, maple siger 14/ 5 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Maple giver et svar, der er konsistent med det, man taster ind. Vi har jo ingen anelse om, hvad du beder Maple om at beregne.


Svar #7
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

undskyld, jeg skal forkorte brøken 7/(3x) - (5/6) :)


Svar #8
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

jeg skrev i maple   solve((7/3x) - (5/6))   svaret: 14/5

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er så      (14 - 5x)/(6x) , som du selv var nået frem til.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

(14-5 x)/(6 x)

og

-(-14+5 x)/(6 x)


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

Du skal vel skrive solve((7/(3x))- (5/6)) i maple?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Med det løser du sikkert ligningen

7/(3x) - (5/6) = 0 ,

der netop har løsningen x = 14/5


Svar #13
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

#9


#7

Det er så      (14 - 5x)/(6x) , som du selv var nået frem til. 

... Ja, det er det jeg er nået frem til, og hvordan kan jeg så forkorte det til 14/5? Hvordan for jeg fjernet x?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. maj 2012 af ghrdyhrhj (Slettet)

Du kan ikke fjerne x'et


Svar #15
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

er løsningen så bare (14-5x) / (6x) ??


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det kan ikke forkortes yderligere. Der er forskel på at reducere et udtryk og at løse en ligning. Du har formuleret dit problem som et reduktionsproblem; men du lader dit hjælpemiddel betragte det som en ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. maj 2012 af nielsenHTX

#8

solve() bruges til at løse ligninger.
da dit input IKKE er en ligning laver maple selv en og maple løser i stedet.
solve((7/3x) - (5/6)=0,x)

---

skal maple reducer kan simplify() bruges, her

simplify(7/(3*x)-5/6)

 


Svar #19
27. maj 2012 af ulrikke1212 (Slettet)

okay, tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Hjælp til at forkorte brøk!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.