Matematik

Inhomogen differentialligning af 2. orden

28. maj 2012 af wonk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har følgende differentialligning:

d2y/dx2+dy/dx-6y=5e2x

Jeg skal finde den fuldstændige løsning.

Først finder jeg løsningen til den tilsvarende homogene differentialligning:

r1=2 , r2=-3

yh(x)=c1e2x+c2e-3x

Formlen for den fuldstændige løsning til den inhomogene differentialligning er:

y(x)=yh(x)+ÿ(x)  hvor ÿ(x) er en funktion der 'gættes' ud fra hvilken form den inhomogene differentialligning har.

Jeg skal dog kontrollere at den 'gættede' funktion ikke løser den homogene differentialligning. Hvordan tjekker jeg det?

jeg ved at ÿ(x)=A*e2x løser den homogene ligning, men ikke hvordan man finder ud af det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du har lige fundet alle løsninger til den homogene ligning. Funktionen A*e2x er jo en af dem.

Men man skal finde en nulpunktsfri løsning til den inhomogene ligning og dertil lægge samtlige løsninger til den homogene ligning, som du også har antydet med udtrykket

y(x) = yh(x)+ÿ(x)

 


Svar #2
28. maj 2012 af wonk (Slettet)

Kan du give en illustration som viser at ÿ(x) er en løsning til den homogene differentialligning? Det ville være en stor hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du har fundet, at

yh(x) = c1e2x + c2e-3x

er den fuldstændige løsning til den homogene ligning. Sæt c2 = 0 og c1 = A . Men det kan du ikke bruge til noget her, for ÿ(x) skal være en løsning til den inhomogene ligning.


Svar #4
28. maj 2012 af wonk (Slettet)

Jo selvfølgelig. Men jeg kan ikke bruge A*e2x hvis dette løser den homogene ligning. I sådan et tilfælde skal jeg bruge A*x*e2x

Indsætter jeg A*x2x i den inhomogene ligning fås:

4A*e2x+2A*e2x-6A*e2x=5e2x

Den venstre side bliver da nul. Er det måden at se det på?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2012 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv at sætte udtrykket y(x)=yh(x)+ÿ(x) ind i din ligning. Hvis du omarrangerer, får du et udtryk (foruden resten) i parentes, der er lig 0.  Jeg har ikke tid til at skrive det hele. Den kan muligvis også løses ved de konstante koeffecienters metode, men jeg har ikke efterprøvet det.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Venstre side bliver jo nul, fordi A·e2x er en løsning til den homogene ligning. Man skal med ÿ(x) have fat i en løsning til den inhomogene ligning.


Skriv et svar til: Inhomogen differentialligning af 2. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.