Matematik

Bestem regneforskriften for potensfunktion

30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. jeg skal finde a + b, men ved overhovedet ikke hvad jeg skal. 

 

Om en potensfunktion gælder at y = 72 for x = 1 samt at y værdierne øges med 8% når x- værdierne øges med 17% '

* bestem regneforskriften 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er helt samme fremgangsmåde, som du har benyttet i din anden opgavetråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1200870

Du skal finde konstanterne a og b, ikke a + b .

Potensfunktionen har formen y = b · xa . Benyt procentoplysningerne til at beregne et punkt nr. 2 og benyt så de to punkter til at bestemme a og b.


Svar #2
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

har fået det til:

x1,y2 = 72,1 og x2,y2 = 1,08*72 , 1,17 * 1 

ser det rigtigt ud hvor jeg herefter sætter ind i formlen. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der står i opgaven, at det er y-værdierne, der øges med 8% , når x øges med 17%. Du har byttet rundt på x og y.


Svar #4
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

er det sådan her:

 

x1,y1 = 72,1 og x2, y2 = 1,08*1, 1,17*72

 

log y2 - log y1 / log x2 - log x1

 

log(84, 24 ) - log(1) / log(1,08) - log(72) = a 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er stadig blandet sammen. Prøv at læse opgavens tekst:

y værdierne øges med 8% når x- værdierne øges med 17%

 


Svar #6
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

#4 ved ikke hvad du mener. har jo ganger 8% med 72. y = y 

og 17% * 1 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

I #2 gangede du 72 med 1,08 og kaldte det x2. I #4 gangede du 1 med 1,08 og kaldte det x2. Begge steder har du kaldt (x1 ; y1) = (72 ; 1)

Man har (x1 ; y1) = (1 ; 72) og dermed (x2 ; y2) = (1·1,17 ; 72·1,08) .


Svar #8
30. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

log(77,76) - log(72) / log(1,17) - log(1) = -25,34 

 

tror jeg skal købe en ny lommeregner, men skal lige sikre mig om den er gal på den eller om det er det rigtige resultat. 

hvad får du det til 


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Udtrykket indeholder parenteser, som du rask væk har smidt bort og derfor får et forkert resultat:

a = ( log(77,76) - log(72) ) / ( log(1,17) - log(1) )

   = ( log(72·1,08) - log(72) ) / log(1,17)

   = log(1,08) / log(1,17)


Svar #10
31. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

min facit giver det til 0,04902

 

kan ikke se hvordan det bliver til det resultat 


Svar #11
31. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

aha nu kan jeg se at det passer. tak skal du have


Brugbart svar (0)

Svar #12
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ikke 0,04902, men 0,4902 .


Svar #13
31. maj 2012 af Maroccain1 (Slettet)

#8 når jeg siger log(77,76) - log(72) = får jeg det til 0,033

så forstår ikke hvordan du kan få det til 1,08. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Jeg får det jo heller ikke til 1,08 , men til log(1,08) = 0,03342 . Man har jo

log(1,08·72) - log(72) = log(1,08) + log(72) - log(72) = log(1,08)


Skriv et svar til: Bestem regneforskriften for potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.