Fysik

Kræfternes parallelogram

01. juni 2012 af Wutever (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej SP, Jeg vil lige gøre om der er nogen, som vil forklare mig, hvad der menes med kræfternes parallelogram? Jeg ved at man kan finde den resulterende kraft ved at finde diagonalen af parallelogrammet. 
Jeg forstår bare ikke, hvorfor det skal være et parallelogram? Er der nogen der vil forklare mig det.

Tusind tak på forhånd!

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2012 af peter lind

Kræfterne er vektorer og du lægger vektorer sammen ved at tegne den første kraft som en pil og ud ffra spidsen af denne at afsætte den anden vektor. Summen af vektorerne er går så fra den første vektors start til den anden vektors slut. Hvis du tegnede med addition i modsat rækkefølge vil pilen ende i samme punkt, men de 2 figurer til sammen vil danne et parallogram


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2012 af jnl123

På denne figur f.eks.:

http://ibog.fysikabbogen1.systime.dk/typo3temp/pics/cb7e660e98.png

er der 2 krafter - F1 og F2.

 

F1påvirker i en retning (til højre) med en hvis kraft (længden af pilen) og F2 påvirker i en anden retning (opad/til højre) med en hvis kraft (længden af pilen).

Den samlede "resulterende" kraft der opnås af 2 individuelle krafter er så Fres (diagonalen i parallelogramet). Dvs. retningen af Fres er den samlede krafts retning og længen af Fres er den samlede krafts størrelse


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2012 af mathon

 

                                      Fres = F1 + F2

                                      Fres = (F12 + F22 + 2F1F2·cos(v))½


Svar #4
01. juni 2012 af Wutever (Slettet)

Tusind tak for hjælpen alle sammen!


Svar #5
01. juni 2012 af Wutever (Slettet)

#3


 

                                      Fres = F1 + F2

                                      Fres = (F12 + F22 + 2F1F2·cos(v))½

Skal man ikke trække 2F1F2 fra, da det er cosinusrelationen, det drejer sig om?  

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. juni 2012 af peter lind

Det er ikke cosinusrelationen men reglem om skalarproduktet mellem mellem summen af 2 vektorer. cosinusrelationerne kan findes som skalarproduktet af differencen mellem 2 vektorer


Svar #7
01. juni 2012 af Wutever (Slettet)

Jeg har fysik B, og skal snart op til det til eksamen, men vi har endnu ikke haft om vektorer i matematik.
Burde jeg nævne den regel, altså efter jeg har undersøgt hvad den går ud på? Frygter bare at de spørger ind til det. 

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2012 af peter lind

Nej. Hvis du ikke har haft om vektorer skal du ignorere alt fra #3 og frem


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2012 af mathon

@#5

                 tegn det og få overblik

                                        cos(180º-v) = -cos(v)

                                        Fres2 = F12 + F22 - 2F1F2·cos(180º-v)

                                        Fres2 = F12 + F22 - 2F1F2·(-cos(v))

                                        Fres2 = F12 + F22 + 2F1F2·(cos(v))


                                        Fres = (F12 + F22 + 2F1F2·cos(v))½


Skriv et svar til: Kræfternes parallelogram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.