Matematik

Blanding

03. juni 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg fandt ud af, at den resulterede kraft, der påvirker massen A, som er 17.62 N, så må acceleration være 70.5 m/s2. Men, min lærer har skrevet, at det skulle blive mA = -38.272 N (som betyder, at kraften peger i den negative x-retning.) hvor accelerationen er så -153.09 m/s2. Jeg kan ikke se hvordan han har gjort det. Jeg er i tvivl om, han havde skrevet det rigtigt ud (han plejer at teste os). Kan I hjælpe mig?

Jeg har vedhæftet filen.

Vedhæftet fil: SShotp4.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Regn det som vektorer

F1 = m1g·[1 ; 0]

F2 = m2g·[-x ; 30cm]/√(30cm)2 + x2)

F3 = m3g·[-x ; -30cm]/√(30cm)2 + x2)

Fres = F1 + F2 + F3 ,

dvs

Fres,x = m1g -m2g·x/√(30cm)2 + x2) -m3g·x/√(30cm)2 + x2) = mA·ares,x .

Med x = 90cm fås

ares,x = g·(m1 - (m2+m3)·90/√(302+902)) / mA = -14,974·g = -147,04m/s2

("Bestem accelerationens værdig") , hmm.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. juni 2012 af peter lind

Det er jo også afhængig af hvad x og masserne er.

F1 peger mod højre og giver kraften m1*g

F2 er m2*g. For at finde hvor meget den påvirker kuglen skal du projektere den ned på den vandrette retning. Den peger i den negative retning

F3 er m3*g. For at finde hvor meget den påvirker kuglen skal du projektere den ned på den vandrette retning. Den peger i den negative retning

Når du skal finde accelerationen skal du bruge at den bevægede masse er m1+m2+m3+kuglens masse


Svar #3
05. juni 2012 af YesMe (Slettet)

#1

Jeg har svært ved at forstå den .. Kan du prøve at forklare det, eller findes der en anden fremgangsmåde?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Forstår du, at de tre kræfter kan skrives således som vektorer? Den resulterende kraft er summen af de tre vektorer, og vi ser kun på x-komponenten af kraften, da massen A er bundet til at bevæge sig i x-retningen, og vi kan se bort fra gnidning.


Svar #5
05. juni 2012 af YesMe (Slettet)

#4

Jeg forstår nogenlunde. Jeg har bare ikke set eller hørt, at vektorene kunne anses som ét tal, der ganges med den anden newtons lov. Altså, det som du har defineret F1, F2 og F3 virker noget nyt for mig, selvom jeg godt forstod hvorfor vektorene er opstillet (som retninger). Prøv se min vedhæftet fil.

Vedhæftet fil:NoFrictionMath.png

Brugbart svar (1)

Svar #6
05. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Dine udtryk for vektorerne er de samme som mine udtryk i #1 . Vektorerne er ikke anset som ét tal; der er to komponenter i hver vektor.


Svar #7
05. juni 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Hmm .. I see. I min nye vedhæftet fil, har jeg prøvet at gøre det lidt mere detaljeret. Jeg vil gerne vide om det passer rigtigt eller ej inden jeg kommer videre.

Vedhæftet fil:NoFrictionMath2.png

Brugbart svar (1)

Svar #8
05. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, det er da rigtigt. Man ganger en vektor med en skalar ved at gange hver af vektorens komponenter med skalaren.


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg kan se, at jeg mangler lidt parenteser i #1:

F1 = m1g·[1 ; 0]

F2 = m2g·[-x ; 30cm]/√((30cm)2 + x2)

F3 = m3g·[-x ; -30cm]/√((30cm)2 + x2) ,

og så udtages x-komponenten af Fres :

Fres,x = m1g -m2g·x/√((30cm)2 + x2) -m3g·x/√((30cm)2 + x2) = mA·ares,x


Svar #10
06. juni 2012 af YesMe (Slettet)


Svar #11
06. juni 2012 af YesMe (Slettet)

Jeg har et spørgsmål til det her: F2  = m2g[-x ; 30] / √(302 + x2 , se den kursive tekst. Hvorfor skal denne vektor divideres med √(302 + x2) ? Jeg forstår det her som, at finder enhedsvektoren af denne kraft ved at dividere med længden af |F2|. Er det korrekt? Hvorfor skal man gøre det? Kunne man ikke bare gøre det uden at finde enhedsvektoren af denne kraft. Jeg fik ellers præcis det samme resultat som i #1. Havde dog ikke tænkt over denne fremgangsmåde før. Men det her er enklere og giver faktisk meget bedre mening!


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Vektoren [-x ; 30] / √(302 + x2) er en enhedsvektor i kraftens retning. Skalaren m2·g er længden af vektoren. Man kan skrive enhver vektor a, der ikke er nulvektoren, som

a = |a|·(a/|a|)   (det er gangeprik, ikke skalarprodukt-prik).

Vektoren a/|a| er en enhedsvektor, der er parallel med a , og ganger vi denne enhedsvektor med vektorens længde |a| , får vi vektoren a selv.

Hvis man ikke benytter en enhedsvektor, har man ikke styr på, hvad vektoren skal ganges med for at få den bestemte kraftvektor, man betragter.


Svar #13
06. juni 2012 af YesMe (Slettet)

#12

Jeg vidste da ikke, at skalaren m2·g er længden af vektoren. Jeg synes ikke selv det gør - for det er blot en kraft, der ganger sig med ens enhed for at "oversætte" til den virkelige verden, vi lever pga. bevægelsen i universet, hvor alle tyngdeaccelerationer i forskellige stjerner/planeter ikke er det samme. Men hvis jeg prøver at acceptere det som en længde af vektoren uden at forstå, har du helt ret i det hele, hvor a = |a|·(a/|a|) osv.


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

 Det følger af opstillingen, at kraften, der hidrører fra massen m2 via snoren til mA har størrelsen m2·g . I en sådan opgave er det ikke meningen, at man skal filosofere over, hvor meget af universet, der måske også påvirker opstillingen. Man bør her have så meget fysisk intuition, at man kan skelne væsentligt fra uvæsentligt eller irrelevant.


Svar #15
06. juni 2012 af YesMe (Slettet)

#14

Haha, jeg giver dig helt ret, hvad du siger ..

Tak skal du have for den gode grin og hjælpen .. Hav en god nat.


Brugbart svar (1)

Svar #16
06. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Tak, i lige måde da.


Svar #17
06. juni 2012 af YesMe (Slettet)

Torben, hvis vi begge prøver at kigge på masserne (bogstaverne er alt for små) på billedet i #0,

skulle dit udtryk ikke rettes i #1 til

F1 = m3g·[1 ; 0]

F2 = m1g·[-x ; 30cm]/√(30cm)2 + x2)

F3 = m2g·[-x ; -30cm]/√(30cm)2 + x2)  ?


Brugbart svar (1)

Svar #18
06. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jo, det har du helt ret i. Jeg antog, at kræfternes indeks-numre svarede til massernes indeks-numre. Udtrykket for ares,x bliver da

ares,x = g·(m3 - (m1+m2)·90/√(302+902)) / mA = -70,5 m/s2


Svar #19
06. juni 2012 af YesMe (Slettet)

#18

Super. Den metode, jeg havde brugt/gjort er korrekt (se #0), hvis man skulle tænke på, at værdien af acceleration er positiv, selvom det går mod den negative retning i/på x-aksen. Men denne metode tog faktisk meget lang tid, hvor jeg skulle regne ud af de unødvendige målinger for at komme frem til det her. Så kom du med en fremragende metode, som jeg ikke har lært før. Nu er jeg lettet over, at min lærer havde regnet det forkert ud. Tak for hjælpen forresten.


Skriv et svar til: Blanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.