Fysik

det skrå kast uden vinkel

03. juni 2012 af Aleci (Slettet) - Niveau: A-niveau

vi har fået en dejlig opgave der hed at det skrå kast hvor vi skulle uden for at kaste med bolde optage det og så få data ud af det.

vi har lavet det skrå kast før med en kanon hvilket giver en vinklen hvormed bolden kommer ud. 

vi har data som er:

en forskrift på parablen: y = -0.0012x2 + 1.0537x + 86.309 ud fra datene

t=tid  x=længden ud af x-aksen i cm  y=længden ud af y-aksen i cm

kan ikke finde start hastigheden og vinklen den bliver kastet med kan ikke se hvordan det er muligt at gøre det.

så hvis nogle har en ide til hvordan man gør det vil det være meget værdsat.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2012 af peter lind

lav polynomial regression på x som funktion af tiden og y som funktion af tiden

Du kan så finde v(t) = (x'(t), y'(t)) v(0) angiver både startthastighed og vinkel


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kender x og y-koordinaten til første punkt. Lav en retvinklet trekant og benyt den til at finde vinklen.

Efterfølgende kan du beregne den afstand, som kuglen har rejst og du har målt tiden.


Svar #3
03. juni 2012 af Aleci (Slettet)

polynomial regression, vi har ikke rigtig haft regression endnu i alt fald ikke så vidt jeg husker, samt jeg har kigget på den vinkel af det men kunne ikke helt forstå hvordan jeg skulle gøre det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2012 af peter lind

Så synes jeg du skal bruge forslaget i #2


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

Tiden bør angives med større nøjagtighed end 0,1 s , hvis det er muligt. Der er flere datasæt, hvor tiden ser ud til at være den samme, men med forskellige værdier for x og y, hvilket sikkert skyldes afrunding.


Svar #6
03. juni 2012 af Aleci (Slettet)

grunden til dette er at jeg ikke har 100% styr på programmet til at få datasættet ud med, og koordinatorne skyldes at man selv skulle trykke der hvorbolden ca var, hvilket giver problemet med at det ikke er 100% præcis.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Kastevinklen kan findes af hældningskoefficienten for tangenten til den fundne parabel
y = -0.0012x2 + 1.0537x + 86.309 i startpunktet.

Hastigheden vx i x-retningen er konstant (teoretisk) og kan bestemmes her med ret god nøjagtighed, og har man bestemt kastevinklen θ , er starthastigheden da

vstart = vx / cos(θ)


Skriv et svar til: det skrå kast uden vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.