Fysik

Ladning af elektron i coulomb?

10. juni 2012 af Mo92 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis ladningen af en proton i Coulomb er

1 / 6,241 * 1018 Q

hvad er så ladningen af en elektron i Coulomb?

1 / - 6,241 * 1018 Q ?

Når man fx. skal regne stroemstyrken ud ad formlen I = Q / t , får man vel i såfald et negativt fortegn for stroemstyrke? Jeg mener dog ikke at jeg nogensinde er stoedt på det i opgaver. Hvad er forklaringen på at minus fortegnet forsvinder?

(forklar meget gerne grundigt da jeg er fatsvag på dette område, intet er underforstået).


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har helt ret.

En proton har ladningen e = 1,602*10^-19 C, mens en elektron har ladningen -e = -1,602*10^-19 C.

Strømmen i ledninger kan du beregne som I = delta Q / delta t, hvor delta Q så bliver negativ. I bund og grund skyldes det en definition af, at strømmen går fra + til -, mens elektronerne går fra - til +. Strømmens vej er altså den modsatte af elektronernes.


Svar #2
10. juni 2012 af Mo92 (Slettet)

Så selvom I bliver negativ, så fjerner man bevidst fortegnet pga. konventionen?

Hvor mange elektroner svarer 18000 C til ? Hvordan vil du beregne det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2012 af Jerslev (Slettet)

#2: Fortegnet giver retningen på strømmen, men det er som regel størrelsen, man er interesseret i. En pære er ligeglad med, om strømmen kommer fra den ene side eller den anden.

Du ved hvor stor en ladning en elektron har. Benyt det.


Svar #4
10. juni 2012 af Mo92 (Slettet)

Elektronens ladnign er -e. Vi ved at

1 C = 6,25 • 1018 e

Eller

1 C = - 6,25 • 1018 e 

derfor er

18000 C = 18000 • (- 6,25 • 1018 e) = - 1,125 • 1023 elektroner

Hvordan kan man tale om et negativt antal elektroner? Hvor mange elektroner svarer 1 C til?
 


Skriv et svar til: Ladning af elektron i coulomb?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.