Tysk

Rette om det er analyseret rigtigt og om at adjektiverne er bøjet rigtigt?

17. juni 2012 af larssten (Slettet)

 

Hej,

Vil i ikke lige rette om der er nogle grammatiske fejl. Oghar jeg analyseret dem rigtig?

 

Der kluge Mann ist klug. : Den kloge mand er klog.

Der kluge Mann = X

Ist = O

klug = omsagnsled til grundled.

 

Es ist eine stark Duft : Det er en stærk duft.

 Es = X

Ist = O

Stark Duft= Omsagnsled til grundled.

 

Es ist ein gut Tag: Det er en god dag.
 

Es= X

Ist= O

Gut Tag = Omsagnsld til grundled.

 

Tak på forhånd :D :D

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

Der kluge Mann ist klug. : Den kloge mand er klog.

Der kluge Mann = X
Ist = O

klug = omsagnsled til grundled.

Es ist ein(e) starker  Duft : Det er en stærk duft.

Es = X

Ist = O

Stark Duft= Omsagnsled til grundled.

 

Es ist ein guter Tag: Det er en god dag.

Es= X

Ist= O

Guter Tag = Omsagnsld til grundled.

 

Ellers er det ok.

 


Svar #2
17. juni 2012 af larssten (Slettet)

Hej Stygotius

Er det ikke noget med at tillægsordet endelse ikke bliver bøjet fordi det er omsagnsled til grundled.

Håber du forstår det jeg mener.

Har fået det af vide af min lærer. Det kan også være jeg har misforstået det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

Det har du forstået helt rigtigt. Der er slet ikke tale om nogen endelse. Et tillægsord bøjes ikke når det står "prædikativt", dvs efter grundleddet og udsagnsleddet, dvs. som omsagnsled til grundled

Eine rote Rose ist rot_____

Ein alter Mann ist alt______

Ein kleines Kind ist klein____

Die kleinen Kinder sind froh____

Die deutschen Fußballspieler waren gut_____

 

-Det samme gælder omsagnsled til genstandsled:

"Er malte das weiße Haus rot_______"

  x       0    --------Δ--------  ΔO


Svar #4
17. juni 2012 af larssten (Slettet)

Tusind tak fordi du har forklaret mig det :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

.............selv tak; du er velkommen igen.


Svar #6
18. juni 2012 af larssten (Slettet)

 

Stygotius :  Vil du ikke være sød at rette den sidste sætning. :)

 

Fußball ist spaßer.

Fusßall= X

Ist= O

spaßer= Omsagnsled til grundled

 

Igen mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

Jo, ordet "spaßer" står som omsagnsled til grundled,  -men, men, men.......      hvad mener du med "spaßer" ??   -mener du '"morsommere" ?? Den går ikke. Du kan f.eks. sige

"Fußball macht  mehr / größeren Spass"


Svar #8
18. juni 2012 af larssten (Slettet)

Jeg mener  "fodbold er sjov"


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

Jamen, -du har jo lige lært ikke at bøje et ord når det står som omsagnsled til grundled ?????????

Du kan skrive "Fußball macht Spaß"


Svar #10
19. juni 2012 af larssten (Slettet)

Hej igen

 

Det som jeg ikke helt forstår er hvorfor det så hedder "Es ist eine starker  Duft"

Når "starker Duft" er omsagnsled til grundled. Burde det så ikke hedde "Es ist eine stark Duft"


Brugbart svar (1)

Svar #11
19. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

1. Fordi "Duft" er hunkøn, hedder det "eine starke Duft".

2. Den regel jeg fortatle dig om, gælder når tillægsordet står alene som oms.led t.gr.led. -ikke når det står foran et navneord. Se eksemplerne i # 3.

3. Du må lære bøjningen efter de to kasserolle, dvs. efter ord af enten 5e-gruppen eller reses-gruppen.


Brugbart svar (1)

Svar #12
19. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

........."de to kasseroller"


Svar #13
19. juni 2012 af larssten (Slettet)

Nå okay :D

Har forstået det  nu.

 

Hvis man foreksempel siger "Manden er sød"  skal sød ikke bøjes fordi det står efter sit navneord.

 

HÅber det rigtigt frostået


Brugbart svar (1)

Svar #14
19. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

Du har forstået det helt rigtigt, og dit eksempel er helt ok.

Desuden:

 

Meine Schwester ist süß.

Das Wetter ist schlecht.

Der Film ist langweilig      (men: Es ist ein langweiliger Film)

Der Lehrer ist böse (men: Er ist ein böser Lehrer.)

Meine Freundin ist toll.       (men: Sie ist ein tolles Mädchen)

Mein Vater ist berühmt  (men: Mein Vater ist ein berühmter Mann)

Meine Freunde sind fabelhaft  (men: Ich habe fabelhafte Freunde)

etc. etc. etc.


Svar #15
19. juni 2012 af larssten (Slettet)

Er det ikke "når tillægsordet står i omsagnsled til grundled og er efter sit navneord eller udsagnsord bøjes det ikke"

Eller er det kun efter sit navneord det ikke bøjes :D


Svar #16
19. juni 2012 af larssten (Slettet)

..


Brugbart svar (1)

Svar #17
19. juni 2012 af Stygotius (Slettet)

#15,

Jo, det gælder når det står alene og ikke ved sigen af  et navneord som det beskriver.

Se mine eksempler i # 14.


Skriv et svar til: Rette om det er analyseret rigtigt og om at adjektiverne er bøjet rigtigt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.