Fysik

Det skrå kast

18. juni 2012 af spasmageren - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder her med en opgave som jeg ikke ved hvordan jeg skal gribe an.

 

spørgsmålet er følgende:

Hvordan kan man beskrive en kugles / en partikles bevægelse i et tyngdefelt så man f.eks kan bruge det til at forudsige noget om hvor man skal sigte? ( der ses bort fra luftmodstanden)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2012 af mathon

opløs den skrå bevægelse i en vandret og lodret bevægelse

             den vandrette bevægelse forløber uden acceleration

             den lodrette bevægelse forløber med accelerationen -g opad

            

begynd
                 vo = [vox,voy] = [vo·cos(α), vo·sin(α)]
og
                 v = [vox , voy - g·t]

     under den nedbremsede bevægelse opad er regnes denne retning positiv (-g)

     under den accellererede bevægelse nedad er regnes denne retning positiv (g)

     da |g| er konstant, bliver kaste-grafen symmetrisk om sit højeste vertikale punkt (kasthøjden)

     

            


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2012 af mathon

tastbøvl

     under den decellererede bevægelse opad regnes denne retning positiv (-g)

     under den accellererede bevægelse nedad regnes denne retning positiv (g)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2012 af mathon


                             rop(t) = ∫v(t)dt = [vox·t + xo ; voy·t - (1/2)g·t2 + yo]

  anbringes koordinatsystemet bekvemt  med begyndelsespunktet i (xo,yo)
  haves
                             rop(t) = [vox·t ; voy·t - (1/2)g·t2]

  tidsforbrug under opturen beregnes
  af
 

                             vy = 0 = voy - g·t

                             t = voy /g
  hvoraf
                             rtop(voy /g) = [vox·(voy /g) ; voy·(voy /g) - (1/2)g·(voy /g)2] =
                                                            [vo2·sin(2α)/(2g) ; vo2·sin2(α)/(2g)] =

                                                                       (vo2/(2g))·[sin(2α) ; sin2(α)]

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2012 af mathon

  idet
                             2·sin(α)·cos(α) = sin(2α)
          


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2012 af mathon

  grundet parabelsymmetrien
  er tiden for tilbagelæggelse af kastevidden xmax
 
                             tmax = 2·(voy/g)
  hvoraf
                             xmax = vox·tmax = vox·2·(voy / g) = (vo2/g)·sin(2α)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2012 af mathon

  af
                           t = x/vox
  og
                           rop(t) = [vox·t ; voy·t - (1/2)g·t2]
  haves
                           y =
voy·t - (1/2)g·t2 = voy·(x/vox) - (1/2)g·(x/vox)2 = tan(α)·x - (g/(2vo2))·(1/cos2(α))·x2

  kasteparablen 
                  
             y = tan(α)·x - (g/(2vo2))·(1+tan2(α))·x2

                              
 


Svar #7
18. juni 2012 af spasmageren

TUSIND TUSIND TUSIND TAK FOR HJÆLPEN :D


Skriv et svar til: Det skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.