Matematik

(x + 1)(4x - 3) = 2(x + 1)(2x + 3)

04. juli 2012 af FMK - Niveau: C-niveau

Ifølge facit giver den -1 men jeg er lidt i tvivl om hvordan man skriver den ud på højre side.

Nogle som kan regne den igennem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. juli 2012 af NejTilSvampe

Indsé at begge produkter har en fælles faktor (x+1)  . Start med at samle ledende på én af siderne:

(x+1)(4x-3) - 2(x+1)(2x+3) = 0

Brug nu den observation vi startede med, og faktoriser fælles faktoren:

(x+1) * (4x-3 - 2(2x+3) ) = 0

(x+1) * (4x - 3 - 4x - 6 ) = 0

(x+1) * (-9) = 0

Benyt nulreglen og indse at :

x+1 = 0 => x = -1


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juli 2012 af Singlefyren (Slettet)

Eller du kunne blot forkorte leddet væk! :D


Svar #3
05. juli 2012 af FMK

Ja, men får jeg så det samme?

Har prøvet en del frem og tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juli 2012 af NejTilSvampe

#2 - Hvis du forkorter med (x+1), kommer du ikke frem til løsningen..


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juli 2012 af NejTilSvampe

Generelt bør man altid undgå at forkorte med led der indeholder x, da man risikerer at miste nogle af løsningerne i ligningen - Ligningen i overskriften er et glimrende eksempel på dette.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juli 2012 af nielsenHTX

#5 der er da intet i vejen for at forkorte med led som indeholder x, så længe man gør det rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juli 2012 af NejTilSvampe

Hvordan vil du gøre det "rigtigt" i det her tilfælde så?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juli 2012 af nielsenHTX

#7

(x + 1)(4x - 3) = 2(x + 1)(2x + 3) ⇔   x+1≠0 ⇔x≠-1

4x-3=2(2x+3) ⇔

4x-3=4x+6⇔

-3=6

altså har vi vist at for alle x∈R\-1 har ligningen ingen løsning. vi skal så tjekke om -1 løser ligningen ved at indsætte.

((-1) + 1)(4(-1) - 3) = 2((-1) + 1)(2(-1) + 3)

0*()=2*0()

altså er -1 den eneste løsning til ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juli 2012 af NejTilSvampe

klart point taken


Skriv et svar til: (x + 1)(4x - 3) = 2(x + 1)(2x + 3)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.