Fysik

Hvordan kan det være sådan?

25. juli 2012 af anonym000

Hej

(Kig på billedet)

Hvordan kan det være at jeg skal bruge samme måde til at beregne farten af objektet på toppen af de to bakker? De har jo forskellige form...? Hvad forklarer dette?

Vedhæftet fil: ef.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juli 2012 af peter lind

Hvis der ikke er gnidning er energien bevaret. Højdeforskellen i de to scenarier er den samme så ændringen af den potentielle energi også den samme Dermed er de kinetiske energier også den samme


Svar #2
25. juli 2012 af anonym000

Okay. 

Så den eneste grund til, at ikke begge objekter ikke har den samme fart på hver deres bakketoppe er, at i den "normale" verden er der gnidning?

Og jo stejler bakken er, desto mere gnidning er der..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juli 2012 af peter lind

Gnidningen er proportional på normalkraften. Det betyder at gnidningen aftager jo stejlere bakken er. Hvis du er på cyke og kører ned ad en bakke, vil du opleve at det går hurtigere jo stejlere bakken er


Svar #4
26. juli 2012 af anonym000

Okay.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. juli 2012 af mathon

      bemærk
               i udtrykket

                              Emek = (1/2)·m·v2 + m·g·h     er h den lodrette højde


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. juli 2012 af mathon

så du i begge tilfælde (uden gnidning)
   har

                                 (1/2)·m·v22 = (1/2)·m·v12 - m·g·h

                                 v22 = v12 - 2·g·h

                                 v22 =(30 m/s)2 - 2·(9,80665 m/s2)·(10 m) = 703,867 m2/s2

 

                                 v2 = √(703,867 m2/s2) = 26,5 m/s


Svar #7
26. juli 2012 af anonym000

#4 

Okay.

- - -

...............


Svar #8
27. juli 2012 af anonym000

#6

Forstår ikke det her du har skrevet: 

(1/2)·m·v22 = (1/2)·m·v12 - m·g·h

Hvorfor ikke?:

(1/2)·m·v22 = (1/2)·m·v12 + m·g·h

 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. juli 2012 af mathon

fordi
            accelerationen op ad bakken er modsat rettet bevægelsesretningen, som almindeligvis regnes
            positiv

                 a = -g

så for
                 2·a·Δs = v2 - vo2      hvor a er konstant
haves
                 2·(-g)·h = v22 - v1

                 v22 = v12 - 2·g·h

                
 


Svar #10
28. juli 2012 af anonym000

#9

Okay.

- - -

...............


Svar #11
28. juli 2012 af anonym000

#9

hvorfor er det sådan her: 

v22 =(30 m/s)2 - 2·(9,80665 m/s2)·(10 m)

og ikke

(30 m/s) =(v21)2 - 2·(9,80665 m/s2)·(10 m).

Altså det jeg ikke forstå er, hvorfor du sætter 30 m/s2 i højre side af v22 = v21 - 2·g·h og ikke i venstre side..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. juli 2012 af mathon

fordi
          v2 er hastigheden på bakketoppen    - den ønskes beregnet
   og
          v1 er hastigheden ved bakkens fod    - den er opgivet til 30 m/s

og
sammenhængen er

                                 v22 =(30 m/s)2 - 2·(9,80665 m/s2)·(10 m) = 703,867 m2/s2

                                 v2 = √(703,867 m2/s2) = 26,5 m/s



 

 

Svar #13
30. juli 2012 af anonym000

Okay.

- - -

...............


Skriv et svar til: Hvordan kan det være sådan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.