Fysik

I et kar blandes 1 kg vand ved....

26. juli 2012 af anonym000

Hej

Jeg vil gerne forstå den her opgave:

I et isoleret system blandes 1 kg vand ved 80 ºC sammen med 1 kg is ved 0ºC, hvad bliver fælles-temperaturen? 

Jeg har lavet den, men jeg har bare sat nogle tal ind i en formel, som har vidst sig at være rigtig. Men jeg vil gerne forstå tankegangen bag ved beregningen den her opgave og selvfølge vide, hvordan man gør det?

Det er det jeg skal have hjælp med :D

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man opstiller et energiregnskab. Den mængde energi, der skal til for at smelte mis = 1 kg is ved
Tstart,is = 0ºC til vand og dernæst opvarme denne mængde vand til fællestemperaturen Tfælles, er lig med den energi, der afgives ved afkøling af mvand = 1 kg vand fra starttemperaturen Tstart,vand = 80ºC til fællestemperaturen Tfælles:

mis · Lsmelt,is + mis · cvand · (Tfælles - Tstart,is) = mvand · cvand · (Tstart,vand - Tfælles) ,

hvor Lsmelt,is er den specifikke smeltevarme for is, og cvand er den specifikke varmekapacitet for vand. Man løser så ligningen for den eneste ubekendte Tfælles .


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

I den aktuelle opgave er mis = mvand , hvorfor det her reduceres til

2 · cvand · Tfælles = cvand · (Tstart,vand + Tstart,is) - Lsmelt,is , eller

Tfælles = (1/2) · (Tstart,vand + Tstart,is)  -  Lsmelt,is / (2·cvand)


Svar #3
26. juli 2012 af anonym000

#okay.

Jeg prøver lige at genfortælle det, så jeg ved, om jeg har forstået det rigtig og for at fremme forståelsen.

Så vi har noget is som skal smeltes, det er mis · Lsmelt,is, det er nu blevet til vand, men temperaturen af vandet er stadig væk 0 ºC. Derefter skal det vand varmes op så vi lægger mis · cvand · (Tfælles - Tstart,is) til. Den energi som er blevet brugt, til at først smelte isen, som er blevet til vand, og derefter igen opvarme det vand, den energi må komme fra vandet ved 80 ºC.

Jeg har forstået en del, men ikke det hele. De to faktorer jeg har fremhævet i ligningen nedenunder, jeg forstår ikke hvorfor de indeholde de to led, hvordan er de blevet til?

mis · Lsmelt,is + mis · cvand · (Tfælles - Tstart,is) = mvand · cvand · (Tstart,vand - Tfælles) ,

- - -

...............


Svar #4
26. juli 2012 af anonym000

Lige for at være sikker, det som er på venstre side af lighedstegnet, det er det modtaget energi. Det som er på højre side det er det, der er afgivet?

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den smeltede is skal opvarmes fra Tstart,is = 0ºC til blandingens fællestemperatur Tfælles , hvorfor ΔT for opvarmingen af det kolde vand er

ΔTopvarm = Tfælles - Tstart,is

Det varme vand afkøles fra starttemperaturen Tstart,vand = 80ºC til blandingens fællestemperatur Tfælles , hvorfor ΔT for afkølingen af det varme vand er

ΔTafkøl = Tstart,vand - Tfælles


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er korrekt.


Svar #7
26. juli 2012 af anonym000

#6 

Sådan! nu har jeg forstodet det. 

Nu kan jeg gå i gang med andre uopklarlige sager.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis en sag er uopklarlig, er det ikke muligt at opklare den. Måske du hellere skulle bruge din tid på sager, der fremmer forståelsen.


Svar #9
26. juli 2012 af anonym000

#8 

Uopklarlig for mig....

Hvad for nogen sager skulle fremme forståelsen ? O.o

En ting til, hvorfor  har du market å i forståelsen, hvis du hentyder, til at jeg har stavet det forkert, så tager du fejl...

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Fremhævelsen af å i forståelsen var en stille hentydning til din første linie i #7; men jeg forstår nu, at du nok ikke har forstået det.


Svar #11
26. juli 2012 af anonym000

#10

Du plejer at fremmehæve nogen ting, når man fx. har lavet en stavefejl, derfor troede jeg, at det var det igen.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Og det var det jo også.


Svar #13
26. juli 2012 af anonym000

kan godt se det nu...

- - -

...............


Skriv et svar til: I et kar blandes 1 kg vand ved....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.