Matematik

Cosinusbevis - jeg sidder lidt fast..

27. juli 2012 af Kbrondby - Niveau: C-niveau

Hejsa

 

Jeg sidder og skal øve cosinusbevis til mundtlig eksamen.. 

 

Jeg har tegnet en vilkårlig trekant, hvor jeg har delt den i to retvinklet trekanter, ved hjælpen af linjen "h"

 

Så har jeg givet vinklerne og sider betegnelse, og sat de to trekanter lig i hinanden. 

 

Det ser således ud: 

b^2 - (a-x)^2 = c^2 - x^2

 

Mit spørgsmål er så, hvordan ved man at det er b^2 man skal isolere og ikke c^2, da det også kunne være "c" man skulle isolere og finde frem til. 

 

Jeg håber at der er en som kan give mig et svar på det :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juli 2012 af nielsenHTX

her kan du se en udmærket video af beviset http://www.youtube.com/watch?v=FUOFl-52JCY .

så må du spørge hvis du stadig er i tvivl.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du må først gøre dig klart, hvad der er givet, og hvad der skal bestemmes ud fra det givne.

Hvad mener du præcist med, at du "har sat de to trekanter lig med hinanden"? Højden h fra A er katete i to retvinklede trekanter, hvoraf den angivne ligning fremkommer. Af ligningen kan man så bestemme stykket x, der er det ene stykke, hvori højden h deler siden a.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. juli 2012 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:cos-relationen_udledt.doc

Svar #4
27. juli 2012 af Kbrondby

nielsenHTX - Jeg har set vidoen nu, og jeg forstår det indtil hun isolerer "c^2"

I vidoen, hvor hun sætter de to trekanter lig hinanden. 

 

Den ene trekant hedder: h^2 = c^2 - (b-x)^

Den anden trekant hedder: h^2 = a^2 - x^2

 

Det bliver til c^2 - (b-x)^2 = a^2 - x^2

Så forstår jeg ikke hvordan man ved det er "c^2" man skal isolere? Altså det "c^2" som står på venstre side af lighedstegnet sammen med "(b-x)^2

Kunne man ikke enten isolere "c^2" eller "a^2" (Det a^2 som står på højre side af lighedstegnet, sammen med -x^2)

 

Så har jeg et tillægsspørgsmål - det dobbelt produkt. 

I filmen der regner hun (b-x)^2 til b^2 + x^2 - 2*bx

Når jeg prøver at regne (b-x)^2 så får jeg det til b^2 + x^2 (ændre fortegn i parentesen) og så mangler der - 2*bx. 

Hvordan kan det hænge sammne? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

At (b-x)2 = b2 + x2 - 2bx ,

hænger sammen med den kendte kvadratsætning

(a+b)2 = a2 + b2 + 2ab


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. juli 2012 af mathon

i videoen drejer det sig tydeligvis om beregning af c2 = (a2 + b2 - 2ab·cos(C))
som følges til
                       c2 - (b-x)2 = a2 - x2

hvorfor
                       c2 = a2 - x2 + b2 + x2 - 2bx            som vist i #5

                       c2 = a2 + b2 - 2bx

hvor
                       x = a·cos(C)

                       c2 = a2 + b2 - 2ab·cos(C)

                      
                      


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis højden h fra B på siden b deler siden b i de to stykker x og (b-x) , hvor siden a projiceres på stykket x, og siden c projiceres på stykket (b-x), har vi først

cos(C) = x/a , eller

x = a·cos(C) .

Dernæst fås af Pythagoras, at

h2 = a2 - x2 = c2 - (b-x)2 ,

dvs.

a2 - x2 = c2 -b2 -x2 +2bx ,

hvoraf

c2 = a2 + b2 -2bx ,

og da x = a·cos(C), får vi altså

c2 = a2 + b2 -2ab·cos(C)


Svar #8
27. juli 2012 af Kbrondby

Okay cool og selvfølgelig tak. Så har jeg det på plads. 

 

 


Skriv et svar til: Cosinusbevis - jeg sidder lidt fast..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.