Fysik

Trykket i en væskesøjle

28. juli 2012 af Glans (Slettet) - Niveau: B-niveau

En der gider forklare mig trykket i en væskesøjle


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juli 2012 af hesch (Slettet)

Hvis du har et måleglas med en flad bund, med bundareal = 10cm2, og du hælder vand i glasset indtil vandsøjlen har en højde på eksempelvis 25cm, så indeholder glasset 250cm3 vand. Vandets vægtfylde = 1 g/cm3, og vægten af vandet dermed lig med 250g = 0,25kg. Vandet påvirkes derfor med tyngdekraften 0,25kp, der trykker mod bunden på 10cm2.

Vandtrykket ved bunden vil derfor blive 0,025kp/cm2, der så kan omsætttes til bar, atm, osv.

Andre væsker har andre vægtfylder, og andre måleglas har andre bundarealer, men beregningsmetoden er den samme. Bemærk iøvrigt at bundarealet ikke har betydning for væsketrykket, da bundarealet "forkortes ud" i beregningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. juli 2012 af mathon

kort
       trykket
                     p = Flodret / A = m·g / A = V·ρ·g / A = h·A·ρ·g / A = h·ρ·g


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. juli 2012 af mathon

   NB

            p = det statiske tryk

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. juli 2012 af mathon

det statiske tryk af en 760 mm kviksølvsøjle
er således

                   pstat = (0,760 m) · (13600 kg/m3) · (9,81 N/kg) = 101,396 kPa ≈ 1,0 atm

 

                   (101,325 kPa = 1 atm)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. juli 2012 af peter lind

Man skal lige huske at man skal addere trykket på overfladen normalt 1 atm. For vand stiger trykket med ca. en atmosfære for hver 10 m man går ned. I 10 meters dybde er dykkeren udsat for 1 + 1 atm= 2 atm. Ien dybde på  20 m er dykkeren udsat for 1+2 atm = 3 atm o.s.v.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juli 2012 af hesch (Slettet)

#2 .. #5:

Nu er spørgsmålet i #0 ikke:  Hvor stort er trykket i en væskesøjle.

Der er anmodet om en forklaring på trykket i en væskesøjle.  :)   Derfor #1.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juli 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Men alligevel forklarer du jo i #1 hvor stort trykket er ved bunden -- derfor #2 og #5.


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. juli 2012 af Jerslev (Slettet)

#6+7: Jeg er meget sikker på, at I misforstår spørgsmålet.

Hvad #0 ønsker er en udledning og forklaring af udledningen til formlen for beregning af trykket i en væskesøjle.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. juli 2012 af mathon

     trykket af en væskesøjle 
                                                pstat = h·ρ·g

     trykket i en væskesøjle
                                                p = h·ρ·g + patm
                                      

 

                                         


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. juli 2012 af hesch (Slettet)

Agurketid ??


Brugbart svar (2)

Svar #11
31. juli 2012 af mathon

 

                ...og agurkesalat er jo et herligt sommersupplement   :-)


Skriv et svar til: Trykket i en væskesøjle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.