Matematik

naturlig logaritmefunktion

06. august 2012 af SYGNOK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er T1/2 for f(t) = b * e-0,1155*t ?

Gør mig gerne opmærksom på, om der mangler bidder til puslespillet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. august 2012 af mathon

generelt
                 for
                          f(t) = b·e-k·t          k>0
                 er
                          T½ = ln(2)/k


Svar #2
06. august 2012 af SYGNOK (Slettet)

Ah tak, så havde jeg ikke helt glemt det :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. august 2012 af mathon

detaljer:
                 f(t+T½) = (1/2)·f(t)
 

                 b·e-k·(t+T½) = (1/2)·b·e-k·t

                 e-k·t·e-k· = (1/2)·e-k·t

                 e-k· = (1/2)

                 -k· = ln(1/2) = -ln(2)

                 k· = ln(2)


                 T½ = ln(2)/k

 

                

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

Hej mathon (eller en eller anden anden)

Jeg har en næsten samme opgave som sygnok (det er noget med radioaktivitet), og jeg tror ikke helt, at jeg gennemskuer ln-funktionen! Kunne en eller anden venligst redegøre for to ting:

1) Hvordan man kommer frem til mathons ligning!
2) Hvad der sker på de enkelte led. Nogle af hoppene gennemskuer jeg ikke!

Mit løsningsforslag har været 

y = b*e-0,1155*t 

y =b*2,78...-0,1155*t

T1/2 = y*(1/2) = (1/2)* (b*2,78...-0,1155*t)

... og så dør den. Jeg ville sikkert kunne læøse med min fremgangsmåde, hvis vi kun havde én ubekendt, men det hele er jo en ubekendt og de almindelige fremgangsmåder for log fungerer ikke med ln (oder wie?)

Det der med en eksponent, der ikke er helt variabel (men indeholder en konstant) tror jeg forvirrer mig ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

Jeg tror i det hele taget jeg har brug for en definition af T(1/2) .... Det er den tid det tager en eksponentiel fkt at blive halveret, fx fra 100 til 50 ...

givet f(1) = 100 og f(4) = 50 er T(172) 34? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo gennemgået i mathons indlæg #3. Halveringstiden T1/2 er den tid, der skal gå for at halvere funktionsværdien. Det er en egenskab ved aftagende eksponetialfunktioner, at halveringstiden er uafhægig af, hvornår man starter betragtningen. Lad derfor t være et vilkårlig tidspunkt, og vi søger derfor det T1/2 , der opfylder betingelsen

f(t + T1/2) = (1/2)·f(t) .

Heri indsætter vi forskriften

f(t) = b · e-kt

og får

b · e-k(t + T1/2) = (1/2) ·b · e-kt ,

der reduceres til

e-kt · e-kT1/2 = (1/2) ·e-kt ,

eller

e-kT1/2 = 1/2 ,

der ved brug af ln() på begge sider bliver til

- k · T1/2 = ln(1/2) = -ln(2),

og dermed

T1/2 = ln(2) / k


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis f(t) er en aftagende eksponentialfunktion med f(1) = 100 og f(4) = 50, er halveringstiden T1/2 = 3 . Afstanden fra tiden t = 1 til t = 172 er 171, dvs 171/3 = 57 gange halveringstiden T1/2 . Vi har da, at

f(172) = f(1) · (1/2)57 = 100 · 2-57


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

Tak for dit svar torben :-) Det var den forklaring jeg havde brug for. 

Det jeg mente i #5 var f(1) = 100, f(4)=50 giver T(1/2) = 3, ikke 34 og 172, så så langt havde jeg vist forstået det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

OK, det kunne jeg så ikke få ud af det, du skrev i #5; men ja, det er korrekt, at T1/2 = 3 .

(Nå, ja, på et dansk tastatur sidder / vist på 7-tasten).


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

Tak for de gode svar sidst. Nu efterspørger jeg en kommentar til min fremgangsmåde med en ligningsløsning på grundlag af samme funktion. Jeg tænker mest på, om jeg gør et eller andet, der potentielt set kan føre mig i uføre i en anden sammenhæng:

f(t) = 500 * e-0,1155*t = 100

100 / 500 = e-0,1155*t

loge(100/500) = loge(e) * -0,1155*t

loge(100/500) / loge(e) = -0,1155*t

(loge(100/500) / loge(e)) / - 0,1155 = t

13,93 = t


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er for så vidt korrekt, men det bør reduceres lidt mere. Normalt kalder man den naturlige logaritmefunktion loge(x) for ln(x), men loge(x) er da helt korrekt. Man skal dog benytte, at tallet e jo er basis for den naturlige logaritmefunktion, og at ex og loge(x) er hinandens omvendte funktioner. Derfor er

loge(e-0,1155·t) = -0,1155·t , og man får da

-0,1155·t = loge(100/500) = -loge(5) ,

hvorfor

t = loge(5) / 0,1155 ≈ 13,93453 (5 dec).


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

Lige et sidste spørgsmål. På C- og B- niveau har jeg skøjtet ret meget over ting, og jeg har en flot formelsamling i hovedet, men jeg mangler måske lidt forståelse. Det gælder også logaritmer.

Sådan som jeg forstår det, modsvarer logaritmer med basen 10 det antal gange, 10 skal ganges med sig selv for at give et bestemt tal, som vi kender det fra eksponentiel notation i kemi og fysik, fx

log(100) = 2,

fordi

10*10 = 1000

og log(1.000.000) = 6

fordi

10*10*10*10*10*10 = 1.000.000

På samme måde er

ln(20,0855369) = 3

fordi

e*e*e = 20,085...

Med andre ord er logaritmer grundlæggende set det antal gange basen (grundtallet) skal ganges med sig selv for at give tallet, man tager log af.

Imidlertid log(256) = 2,40823997

10*10*(10*0,40823997) bliver dog  10*10*~0,4, og det giver jo noget i retningen af 400. Det er ikke rigtigt, selvom 102,40823997 er rigtigt nok er 256. Hvis nu man skulle opskrive et skævt tal som 256 på samme måde som jeg har gjort med e3 og 102 og 106 , hvad gør man så?

Tanken er bedre at forstå mekanikken bag eksponenter og logaritmer.


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. august 2012 af fairtradecola (Slettet)

10*10 er naturligvis 100...


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det grundlæggende princip bag logaritmefunktionen logk(x) med basis k er reglen

logk(a·b) = logk(a) + logk(b) .

Derfor er

logk(an) = n · logk(a) ,

og da logk(k) = 1, er derfor

logk(kn) = n .

Grunden til, at log10(256) = 2,40823997 er, at 256 = 102,40823997 = 102+0,40823997 = 102 · 100,40823997


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. august 2012 af mathon

med lidt andre ord
 

                             log(t) = den eksponent man skal give10 for at få tallet

                             log(t) = b ⇔ t = 10b        t>0

 

alle reelle tal kan skrives på
formen
                             t = a·10n    hvor      1<a<10    n∈N  ( videnskabelig notationsform )

                             log(t) = log(a·10n) = log(a) + n   hvor  0<log(a)<1   og n er hel

                              
                             log(a) kaldes mantissen ( = decimaldelen )
                             n kaldes karakteristikken ( = heldelen)
                       

                 


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. august 2012 af mathon

og omvendt
                             10log(t) = 10log(a) + n = 10log(a)·10n = a·10n = t


Skriv et svar til: naturlig logaritmefunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.