Fysik

er dette svar ens med facit?

18. august 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg vedhæfter spørgsmålet.  det er under emnet roterende bevægelse. 

for at løse opgaven a) bruger jeg 

w = w0 + a t 

w er slut hastighed, w0 er starthastighed. hvor jeg isolerer accelerationen. 

jeg tror det vil være smartest at regne enheden om fra rpm til rad/s, da det er det vi har gjort ved tidligere opgaver af denne type.

så w = 5500 rpm = (5500 rev/min * (2π rad/rev))/(60 s/min) = 576 rad/s 

og w0 = 1200 rpm = 125.7 rad/s  

jeg får så en acceleration på 166.7 rad/s2

i facit er accelerationen angivet til 170 s-2

 

nogle der kan forklare hvad jeg gør forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2012 af peter lind

Du har ikke vedhæftet opgaven. Så vidt jeg kan se af det du skriver  er det en roterende bevægelse, og der kan du ikke bruge en formel for jævnt voksende retlinet bevægelse, som nævnt i din forrige tråd


Svar #2
18. august 2012 af asddsaf (Slettet)

men 

der gælder jo at v = v0 + a t (som bruges for en retlinet bevægelse) er lig med w = w0 + a t, når man regner med roterende bevægelse. 

hvor w = dθ/dt (gennemsnitlig vinkel hastighed) 

jeg vedhæfter også opgaven. 

i b) fik jeg 166.7 rad/s 

og i c) 150.8 rev 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2012 af hesch (Slettet)

De 166,7 s-2  er det korrekte svar på spørgsmål a),  ( vinkelacceleration ).

I spørgsmål b) er der spurgt om den tangentielle acceleration.

PS:  vinkelhastighed har enheden:  s-1   ( underforstået radianer ).  Vinkelacceleration har enheden:  s-2.


Svar #4
18. august 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg er kommet til at skrive forkert i #2 

mente at b) var 2.91 (rad*m)/s2

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2012 af peter lind

Det du beregner er vinkelaccelerationen i rad/s2. Det der spørges om er accelerationen af et punkt ude på kanten Det måles i m/s2


Svar #6
18. august 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg får enheden rad*m/si b) delen.

så må der være fejl i mine beregninger. medmindre rad*m/s2 = m/s?

 

a) er vist rigtigt, eftersom 

166.7 rad/s2 = 166.7 s-2

da radianer jo er dimensionsløs.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2012 af hesch (Slettet)

#6: Netop. Hvis andet ikke er angivet ( omdr., grader ) er det underforstået, at der regnes i radianer. Så bare slet dem.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2012 af peter lind

Du har måske rodet med betegnelserne af hvad du har besvaret. I #2 skrev du at svaret på b er 166,7 rad/s2

I spørgsmål b . Der står den tangentielle acceleration på kanten af skiven, hvilket ikke er det samme som vinkelaccelerationen. Til tiden t er vinkelhastigheden ω tangentialhastigheden er så ω*r. et lille stykke tid dt sener er vinkelhastigheden ψ(t+dt) tangentialhastigheden ω(t+dt)*r


Svar #9
18. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#8 

vi har jo i a) beregnet at agennemsnit = 166.7 s-2

i b) skal vi som du beskriver beregne den tangentielle acceleration på kanten af skiven.

i min bog står der at 

atangent = agennemsnit * r 

så atangent = agennemsnit * r = 166.7 s-2 * (0.035/2)m = 2.91 m/s2

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. august 2012 af hesch (Slettet)

Ja, det får jeg også, altså 2,917 ≈ 2,92 m/s2


Skriv et svar til: er dette svar ens med facit?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.