Matematik

Find koordinatsættet til kuglens centrum

19. august 2012 af gitzpoul (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven stammer fra Delprøven uden hjælpemidler, 12 agust 2009, opgave 2.

Kuglensligning er: X^2+6x+y^2-14y+z^2+2z+23.

Jeg er har samlet x´erne, y'erne og z'erne til 6x^2+12 y+z^4+23 =0 (jeg ved ikke om det er det man skal gøre)

Hvordan finder jeg Koordinatsættet til kuglens centrum??


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kvadratkompletterer leddene med x for sig, leddene med y for sig, og leddene med z for sig:

x2 + 6x + y2 -14y + z2 + 2z + 23 = 0 ,

(x2 + 2·x·3) + (y2 - 2·y·7) + (z2 + 2·z·1) + 23 = 0 ,

(x + 3)2 - 32 + (y -7)2 -72 + (z +1)2 -12 +23 = 0 ,

(x + 3)2 + (y -7)2 + (z +1)2 = -23 + 32 + 72 + 12 = 36 = 62

Heraf aflæses så kuglens centrum (a;b;c) og radius r, idet ligningen nu er på formen

(x - a)2 + (y - b)2 + (z - c)2 = r2


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2012 af mathon

opsummeret

                x2 + 2dx + y2 + 2ey + z2 + 2fz + g = 0

har
                   centrum C = (-d,-e,-f) og radius r = √(d2 + e2 + f2 - g)
                    

        


Svar #3
19. august 2012 af gitzpoul (Slettet)

Tak for svarende, men jeg stod lidt af på dit svar, Mathon, med d,e,f og g.

(jeg har aldrig haft om dette emene før, der for er jeg ret lost på d,e,f og g)


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2012 af mathon

forholdsvis enkelt
                       x2 + 6x + y2+ (-14)y + z2 + 2z + 23 = 0

                       x2 + 2·3x + y2+ 2·(-7)y + z2 + 2·1z + 23 = 0

                         C = (-3,-(-7),-1)            r = √(32+(-7)2+12-23)

                         C = (-3,7,-1)                 r = √9+49+1-23) = 6

.....
hvis du ellers husker dine kvadratsætninger fra folkeskolen


Skriv et svar til: Find koordinatsættet til kuglens centrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.