Matematik

Hjælp til løsning af ulighed

06. september 2005 af upitdk (Slettet)
Hey.. jeg har en opgave for, og har nu knoklet med den siden 1730. jeg har haft kontakt til 6 personer som har prøvet at hjælpe, men uden resultat. opgaven er flg.

Løs uligheden:
-2x^4 + 4x^2 > 2x - x^3

hvad og hvordan gør jeg?

håber I kan hjælpe :'( er virkelig nedtur lige nu :'(

Har lavet sådan her (ret endelig hvis det er forkert)

-2x^4 + 4x^2 > 2x- x^3 <=>
-2x^4 + 4x^2 - 2x > -x^3 <=>
-2x^4 + 4x^2 - 2x + x^3 > 0

Lidt pænere :
-2x^4 + x^3 + 4x^2 - 2x > 0


Kan sige så meget at nulpunkterne skulle være

-√(2); 0; ½; √(2)

Men ved ikke hvordan det resultat findes :(

Hvis der bare står (2) betyder "√" kvadratrod

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2005 af Duffy

Prøv at tegne de to kurver ind på graf-regneren og aflæs resultatet.


Duffy

Svar #2
06. september 2005 af upitdk (Slettet)

Jo, men der må jo være en måde hvorpå jeg kan udregne det præcist.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2005 af Duffy

Løs uligheden:
-2x^4 + 4x^2 > 2x - x^3


-2x^4 + 4x^2 > 2x- x^3 <=>
-2x^4 + 4x^2 - 2x > -x^3 <=>
-2x^4 + 4x^2 - 2x + x^3 > 0

Lidt pænere :

-2x^4 + x^3 + 4x^2 - 2x > 0

Lad os først se på

-2x^4 + x^3 + 4x^2 - 2x = 0

x(-2x^3 + x^2 + 4x - 1) = 0

-(2*x-1)*(x^2-2)x = 0

x E {0, 1/2, sqrt(2), -sqrt(2)}


...her vil det så hjælpe at vide hvordan kurven
gebærder sig.


Hvis man ser på grafen ses det let at løsningen er

L = ]-sqrt(2),0[ u ]1/2, sqrt(2)[



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2005 af Epsilon (Slettet)

"(...) og har nu knoklet med den siden 1730."

Hehe - mon dog? ;-)

#2: Det er der skam. Den oprindelige ulighed omskrives let til

2x^4 - x^3 - 4x^2 + 2x

Ideen er at faktorisere fjerdegradspolynomiet

p(x) = 2x^4 - x^3 - 4x^2 + 2x

Vi ser umiddelbart, at 0 er en rod i p og faktoriserer derfor således

p(x) = x*(2x^3 - x^2 - 4x + 2)

Observér, at x = 1/2 er rod i hvert af polynomierne

q(x) = 2x^3 - x^2 = (2x - 1)*x^2
r(x) = 2 - 4x

og det samme gælder derfor om p, thi

p(x) = x*(q(x) + r(x))

Polynomiers division giver

[q(x) + r(x)]/(x - 1/2) = 2x^2 - 4

(kontrollér selv dette!). Så

p(x) = x*(x - 1/2)*(2x^2 - 4)

De resterende rødder i p er rødderne i 2x^2 - 4, som let ses at være

x = ± sqrt(2)

Heraf sluttes, at

p(x) = x*(x - 1/2)*(x - sqrt(2))*(x + sqrt(2))

Eftersom p er kontinuert, kan polynomiet _kun_ skifte fortegn i nulpunkterne; x E {-sqrt(2), 0, 1/2, sqrt(2)}.

Lav derfor en fortegnsundersøgelse af p ved at evaluere p i passende x-værdier.

Lad mig undtagelsesvist afsløre, at løsningsmængden M til uligheden er

M = ]-sqrt(2); 0[ u ]1/2; sqrt(2)[

//Epsilon

Skriv et svar til: Hjælp til løsning af ulighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.