Matematik

en lille tricky opgave

21. august 2012 af aidasharzad (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Opgaven lyder således: 

Ole og hans far cykler i samme retning på en lige vej. Ole kører 3 m/s, og hans far kører 5 m/s. På et bestemt tidspunkt er Ole 12 m foran sin far. 

a) Hvor længe varer det herefter, før faderen indhenter Ole? 

b) Hvor langt har Ole kørt i dette tidsrum? 

c) Hvor langt har faderen kørt i dette tidsrum? 

 

Umiddelbart ville jeg mene, at faren må have stoppet op eller noget, for ellers ser jeg ikke, hvordan det kan være muligt, at Ole kommer 12 m foran, når faren kører 5 m/s og han kører 3 m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2012 af nielsenHTX

vi sætter tiden til at være nul når ole er 12m foran.

deres afstand set fra farens syspunkt er så givet ved

O(x)=3x+12   og f(x)=5x    hvor x angiver tiden i s.

a) løs O(x)=f(x) altså 3x+12=5x     kalder resultatet for x0  

b) indsæt den fundne tid i din funktion altså O(x0)

c) udregn f(x0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2012 af Krabasken (Slettet)

Faderen kører 2 m/s hurtigere end Ole


Han skal altså bruge 6 sekunder til at indhente de 12 m, som Ole er foran.
 

På 6 sekunder kører Ole 6 * 3 meter
 

På 6 sekunder kører faderen 6 * 5 meter.

;-)


Svar #3
22. august 2012 af aidasharzad (Slettet)

nielsenHTX:  Lad mig lige se om jeg har forstået det, du har skrevet rigtigt. 

a) 3x+12=5x

8x=12

x=1,5 
 

Så det tager altså Oles far 1.5 sekund at indhente ham? Det kan vel ikke passe? :) 

 

Krabasken: Jeg tror jeg har forstået det du har skrevet, men jeg er lidt i tvivl. 

Hvordan kommer du frem til de 6 sekunder? Jeg kan regne mig frem til, at du nok har sagt 12/2, men hvorfor har du gjort det? :) 

 

Ellers tak for svarene. Jeg har det bare med at være lidt svært fattende :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. august 2012 af Krabasken (Slettet)

# 3

Yes, Louise - du har gættet helt rigtigt!

Når Far kører 2 m/s (nemlig 5 - 3) HURTIGERE end Ole, betyder det, at han VINDER 2m i forhold til Ole hvert sekund.

For ar indhente Ole skal han VINDE 12 m - og det vil selvfølgelig tage 6 sekunder.

Resten gi'r forhåbentlig sig selv - ellers kom igen - 

;-)


Svar #5
23. august 2012 af aidasharzad (Slettet)

Hmm.. jeg kan altså ikke få det til at passe. Hvis det tager ham 6 sekunder at indhente Ole, vil han jo have kørt 5 m/s * 6 = 30 meter?? :D 
 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2012 af Krabasken (Slettet)

Yes - og da Ole samtidig i løbet af de 6 sekunder kun kører 6 * 3 = 18 meter, mens Far altså kører 30 meter har Far dermed indhentet Ole, som i begyndelsen var 12 meter foran

30 = 18 + 12 ;-)


Skriv et svar til: en lille tricky opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.