Matematik

eksponentiel funktion

24. august 2012 af o0MBA0o (Slettet) - Niveau: C-niveau

Grafen for en eksponentiel funktion går gennem punktet (0,10) og har en halveringskonstant T½ = 6.
a)  Bestem forskriften for funktionen.
b)  Bestem x-værdien når y = 15

?????


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2012 af PeterValberg

En eksponentiel funktion har forskriften:

hvor grundtallet (fremskrivningsfaktoren) a kan bestemmes vha. halveringskonstanten som:

a) b bestemmes ved indsættelse af det kendte punkt (0,10) og den fundne værdi for a

b) løs ligningen (med hensyn til x):

hvor du (selvfølgelig) indsætter de fundne værdier for b og a også :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
16. oktober 2012 af o0MBA0o (Slettet)

 kan det passe a=4,24

15=0,10*4,24^2          15=1,79


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2012 af mathon

             for en aftagende eksponentialfunktion
gælder
                           f(t) = b•ax      0<a<1  

       så a kan ikke være 4,24
 

 

                           f(t) = b•(1/2)t/X½

                           f(t) = 10•(1/2)t/6

                           f(t) = 10•((1/2)1/6)t


                           f(t) = y = 10•0,890899t

 
                            

                          


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2012 af mathon

svarende til opgaveteksten:

             for en aftagende eksponentialfunktion
gælder
                           f(x) = b•ax      0<a<1  

       så a kan ikke være 4,24
 

 

                           f(x) = b•(1/2)x/X½

                           f(x) = 10•(1/2)x/6

                           f(x) = 10•((1/2)1/6)x


                           f(x) = y = 10•0,890899x

 

(nåede ikke at redigere færdig
inden udløb af de 10 min.)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2012 af Euroman28

En anden måde at beregne a er på det samme som om det samme.

Lad halveringskonstanten være givet

hvor

du ved at

Det betyder

Det betyder at

Derfor er a da

med andre ord

Du får derudover oplyst at f(0) = 10

Derfor kan b beregnes

Derfor

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.