Matematik

Hjælp! Løs ligningen f´(x0) = -1 ...

01. september 2012 af klovnen123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

3. Spørgsmålene i opgaven skal løses ved hjælp af figuren (jeg har vedhæftet figuren)

a) Bestem f´(0) ved hjælp af figuren (tegn en tangent, og aflæs hældningskoefficienten). 

Jeg har lavet denne opgave, som jeg har fået til f´(0) = 2

 

Det er de to næste opgaver kan jeg ikke finde ud af.

b) Løs ligningen f´(x0) = -1

(samme spørgsmål kan formuleres således: bestem førstekoordinaten til det punkt på grafen, hvor tangentens hældningskoefficient er -1).

c) Løs ligningen f´(x0) = 0


Svar #1
01. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Her er figuren vedhæftet.

Vedhæftet fil:20120901_100253.jpg

Svar #2
01. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Når I åbner figuren, er det en god ide at åbne den i en ny fane, da den ellers vil være drejet og forstørret. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2012 af YesMe (Slettet)

Filen er alt for stor. Måske kunne du gøre billedet mindre og uploade det næste gang, så alle kan aflæse billedet. Det er jo ikke alle, der er så god til PC.

Men, jeg går ud fra, at grafen er f(x) = -0.5x2 + 2x + 1

f'(x) = -x + 2   ,   f'(0) = 2

Til opgave b, skal du blot løse denne enkel ligning:

-x0 + 2 = -1

Opgave c

-x0 + 2 = 0


Svar #4
01. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Tak for rådet med filen:)

Hvordan kan du bare gå ud fra at f(x) =  -0.5x2 + 2x + 1?

Og hvordan fandt du frem til at f´(x) = -x +2??

Tusind tak for dit svar YesMe!


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2012 af YesMe (Slettet)

#4

f(x) = ax2 + bx + c

Man kan aflæse på denne figur, at f(0) = 1, så må f(0) = c, altså c = 1.

Dernæst løser 2 ligninger med 2 ubekendte, at

               f(2) = 3             og          f(4) = 1

dvs   a·22 + b·2 + 1 = 3   og   a·42 + b·4 + 1 = 1

Man benytter formlen (k·xn)' = n·k·xn-1 for at differenciere denne forskrift, parablen.


Svar #6
01. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Jeg forstår godt, hvordan du fandt c, men hvordan fandt du a og b?

Og jeg forstår ikke formlen for at differenciere forskriften. Det ville være rart, hvis du ville uddybe den.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2012 af YesMe (Slettet)

i) a·4 + b·2 + 1 = 3   ⇔   a·8 + b·4 + 2 = 6    (gang med 2 på hver sider)

ii) a·16 + b·4 + 1 = 1

De to ligninger trækkes fra hinanden, dvs i - ii ,

(a·8 + b·4 + 2) - (a·16 + b·4 + 1) = (6) - (1)

a·8 + 2 - a·16 - 1 = 5

-8a + 1 = 5

a = -1/2


Svar #8
01. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Hvordan fandt du så frem til, hvad b giver?

Og differentialkvotienten giver da: f´(x0) = x + 2, eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. september 2012 af YesMe (Slettet)

#8

http://cdn.memegenerator.net/instances/250x250/25943916.jpg


Svar #10
01. september 2012 af klovnen123 (Slettet)

Undskyld, men tak:D


Skriv et svar til: Hjælp! Løs ligningen f´(x0) = -1 ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.