Matematik

Har brug for hjælp til at genopfriske regler vedr forkortelse af brøker :/

02. september 2012 af hellejo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kan du hjælpe med at forkorte disse brøker??

evt også med lidt forklaring:)

 

a^2-4/a^2-4a+4

 

 

x^2+2xy/x+2y


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2012 af mathon

             (a2- 22)/(a-2)2 = (a-2)(a+2)/(a-2)2         a≠2

 

 

             x·(x+2y)/(x+2y)     x+2y≠0                     


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Der er nogle regner, som kan være nyttige:

Du må gange med det samme tal(bogstav) i nævner og tæller: x/y = 2*x/ (2*y) = a*x/(a*y)

Du må på samme måde dividere

Det er nok nogle lidt komplicerede stykker synes jeg, men når du kan det så kan du også.

Du burde sætte nogle paranteser så der ingen tvivl er om hvad du mener det 1. stykke læser jeg som

a2-(4/a2) -4a +4 er det rigtigt?


Svar #3
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Tak for hurtig respons

Stykket er skrevet således:

 

a2-4

a2-4a+4

 

her dog skrevet med lidt for stor afstand mellem brøkstreg og nævner.

 


Svar #4
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Det næste stykke ser således ud:

 

x2+2xy

 x+2y


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Yes, man kan se at noget kan sættes indenfor parantes. Jeg vil bruge kvadratsætningen x^2-y^2 = (x+y)(x-y)

(a^2-4)/(a^2-4a+4) =  ((a+2)(a-2) )/ (a^2-4a+4)

Nu skal en anden kvadratsætning bruges:   (x-y)^2 = x^2+y^2-2xy

 

((a+2)(a-2) )/ (a^2-4a+4) =  ( (a+2)(a-2) )/(a-2)^2 = (a+2) / (a-2)

Så det var mere en opgave om kvadratsætninger.


Svar #6
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Noget dæmrer, men jeg er ikke helt med....///


Svar #7
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Hvordan kommer du feks fra:

 

(a^2-4a+4)

til

(a-2)^2

i nævner?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jo det er jo kvadratsætningen (a-2)^2 = a^2+  2^2 -4a = a^2+4-4a


Svar #9
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Tak....du hjælper meget, selvom det er lang væk på harddisken hos mig:)

 

Jeg har forsøgt med følgende stykke:

x2+4xy+y2

     x+2y

 

 

 

Er resultatet her:

 

(x+y)2

x+2y

 

?????


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej, det er ikke korrekt. x2 +4xy +y2 kan ikke skrives som kvadratet på en 2-leddet størrelse.


Svar #11
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Tak, men hvad gør jeg så her???


Svar #12
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Jeg kan ikke se at den kan forkortes så....


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det kan den heller ikke.


Svar #14
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Ok, men hvordan ved man det??


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det ved man, fordi der ikke er nogen fælles faktor i tæller og nævner.


Svar #16
02. september 2012 af hellejo (Slettet)

Men hvor er fællesnævneren så i det stykke her:

 

x2+2xy

   x+2y
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Det er jo et helt andet stykke. Du roder rundt i begreberne; der er ikke tale om at finde fællesnævner.

Leddene i tælleren har den fælles faktor x , som kan sættes uden for parentes, så man kan forkorte resten helt væk. Tælleren er her lig med nævneren ganget med x .


Skriv et svar til: Har brug for hjælp til at genopfriske regler vedr forkortelse af brøker :/

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.