Matematik

to ligninger med to ubekendte

02. september 2012 af Anden3940 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har en "skema" jeg skal have lavet færdig....

jeg har to ligniger.

a) 64=x^2-y^2

b) 4 = Kvrod(x+y)

Jeg kender godt den generale måde til løsning af et sådan stykke, men kan ikke få det til at passe med facitlisten, måske det bare er mig....

Facitlisten siger at:

X = 10

Y = 6

Hvilket jo passer fint hvis de indsætte i ligning a og b

64 = 10^2 - 6^2  -> 100 - 36 = 64 (Det holder jo fint.)

og

4 = Kvrod(10+6)  -> kvrod(16) = 4 det holde jo også...

 

men hvordan når man frem til x og y ud fra ligning a og b.... hjælp

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har de to ligninger

64 = x2 - y2 = (x+y)(x-y)

og

4 = √(x+y) ,

hvor denne sidste ligning er ensbetydende med

16 = x + y , x+y ≥ 0

Indsættes den sidste ligning i den første, fås

16(x-y) = 64, eller

x - y = 4 , sammen med
x + y = 16 ,

dvs 2x = 20, eller x = 10, og dermed y = x - 4 = 10 -4 = 6. Da denne løsning opfylder betingelsen x+y ≥ 0 , er dette den færdige løsning.


Svar #2
02. september 2012 af Anden3940 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: to ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.