Kemi

En legering består af kobber og sølv

05. september 2012 af radioactive (Slettet) - Niveau: A-niveau

En legering består af Kobber og sølv.

0,858g af legeringen opløses i overskud af koncentreret salpetersyre, hvorved følgende redoxreaktioner forløber:
Cu(s) + NO3-(aq) -> Cu2+(aq) + NO2(g)

Ag(s) + NO3-(aq) -> Ag+(aq) + NO2(g)

a) Afstem de to reaktionsskemaer.

Den sure opløsning Fortyndes med vand, hvorefter den titreres med 0,104M NaCl. Ved titreringen udfældes der AgCl, og ved ækvivalenspunktet er der brugt 29,5mL af NaCl- opløsningen.

b)Beregn massen af udfældet AgCl.

c) Beregn legeringens kobberindhold, idet resultatet angivet i masseprocent??


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2012 af Casabon

Metoden til at afstemme en redoxreaktion er;

Sammenlign op- og nedgange i oxidationstal (komponenterne skal herefter forekomme i et forhold så opgange=nedgange) (Ilt har altid oxidationstallet -2)

Tæl ladninger på hver side og afstem med H+ (da det foregår i en opløsning af salpetersyre)

Tæl om hydrogen og oxygen forekommer i lige stort antal på begge sider (hvis ikke - afstem med H2O)


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. september 2012 af mathon

 

                         0             +5                          +2                 +4 
                        Cu (s)   +   NO3- (aq)    --->   Cu2+ (aq)   +   NO2 (g)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2012 af mathon

 

                    0             +5                        +1               +4
                   Ag (s)   +   NO3- (aq)   --->   Ag+ (aq)   +   NO2 (g)


Svar #4
05. september 2012 af radioactive (Slettet)

Tak for svarene! 
Men er lidt i tvivl med b, for ved ikke helt hvilken formel jeg skal bruge, ??

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2012 af mathon

M(AgCl) = sum({1,1})*{107.87,35.453}) g/mol = 143,323 g/mol

med et Ag-indhold på 107.87/143,323 = 0,753 = 75,3%

 

                   Ag (s)   +   NO3- (aq)   +   2 H+    --->   Ag+ (aq)   +   NO2 (g)   +  H2O

 

   29,5 mL 0,104 M NaCl-opløsning
   indeholder
                             n(AgCl) = (0,0295 L) · (0,104 mol/L) = 3,068·10-3 mol ækvivalerende

                             3,068·10-3 mol Cl-
            hvorfor
                             Ag+(aq)   +   Cl-(aq)   --->   AgCl (s)

            giver
                             m(AgCl (s)) = n·M = (3,068·10-3 mol) · (143,323 g/mol) = 0,439715 g =
                                                                                                                            439,7 mg
                            
                      


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. september 2012 af mathon

c) Beregn legeringens kobberindhold, idet resultatet angives i masseprocent

               legeringens sølvindhold = (439,715 mg)·0,753 = 331 mg

               legeringens kobberindhold = (858 mg) - (331 mg) = 527 mg
 

               kobberindhold i masse% = (527/858)·100% = 61,4%


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2012 af mathon

i øvrigt

                        Cu (s)   +  2 NO3- (aq)   +   4 H+    --->   Cu2+ (aq)   +  2 NO2 (g)   +   2 H2O

 


Skriv et svar til: En legering består af kobber og sølv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.