Matematik

Bestem tangenterne

09. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Jeg har fået følgende opgave, men har forgæves prøvet at finde ud af den: 

 

Bestem tangenterne til y = 1/x i punkterne (1/3,3) og i (3,1/3). 

Please hjælp! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af mathon

 

                      ...kender du ikke tangentligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2012 af exatb

Start med at differentiere funktionen.

F`  er et udtryk for tangenthældningen for en hvilken som helst x værdi.

Sæt 1/3 ind på x`s plads i F ` og du har hældningen for tangenten, som er a værdien i tangentligningen.

Du kender nu x, y og a, så du sætter værdierne ind i y = ax+b og b kan bestemmes

Samme fremgangsmåde for den anden

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af mathon

                        f(x) = 1/x          x≠0

                        f '(x) = -1/x2 = -x-2       

                                   f '(1/3) = -(((1/3))-1)3 = -(32) = -9

tangentligning i ((1/3),3)

                     y = f '((1/3))·(x - (1/3)) + 3

                     y = -9·(x -(1/3)) + 3

                     y = -9x + 3 + 3

                     y = -9x + 6


Svar #4
09. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Tak for svar. 

Kan du forklare 2. step lidt mere præcist? (f '(1/3) = -(((1/3))-1)3 = -(32) = -9) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2012 af mathon

rettelse af tastfejl

                                   f '(1/3) = -(((1/3))-1)3 = -(32) = -9   --->    f '(1/3) = -((1/3)-1)2 = -32 = -9


Svar #6
09. september 2012 af fionasadolin (Slettet)

Kan du forklare hvorfor:  ^-1 og at der står minus foran ((1/3)) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2012 af mathon

fordi
                   f '(x) = -1/x2 = -x-2      


Skriv et svar til: Bestem tangenterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.