Matematik

To funktioner f(x) og g(x)

10. september 2012 af S95 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Nogle der kan hjælpe?

To funktioner f og g er givet ved
f(x) = 4x + 5 og g(x) = -2x + 12.

a) Bestem f(5), og løs ligningen g(x) = 16


b) Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem graferne for de to funktioner.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2012 af mathon

a)

                          f(5) = 4·5 + 5

 

                          g(x) = -2x + 12 = 16               divider på begge sider med   -2

                                       x - 6 = -8    ...........


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. september 2012 af mathon

b)

                 skæring kræver

                                                 f(x) = g(x)

                                          4xo + 5  =  -2xo + 12 ...........

 

                                          yo = f(xo)

 


Svar #3
10. september 2012 af S95 (Slettet)

Hvad betyder det her tegn: o 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2012 af mimok (Slettet)

at x kan hvilket som helst tal, men den holdes fast.


Svar #5
10. september 2012 af S95 (Slettet)

Okay tak! :)


Svar #6
10. september 2012 af S95 (Slettet)

Så ..

a) g(x) = -2x + 12 = 16               divider på begge sider med   -2

                                       x - 6 = -8

g(x) = x = -2 

Er det rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2012 af DelFerro (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt.

Man skriver ikke g(x) = x = -2, for det er modsigende siden g(x) = 16.

Så skriver man kun; x = -2.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2012 af Snick (Slettet)

#6

f(x) = 4x+5 

g(x) = -2x+12

a1) Bestem f(5)

Løsning: 5 indsættes på x's plads i ligningen for f(x)

f(5) = 4·5+5 =25

a2) Løs ligningen g(x) = 16

Løsning: Tallet 16 indsættes på g(x) plads i ligningen for g(x)

16 = -2x+12 ⇔ 16 - 12 = -2x ⇔ 4 = -2x ⇔4/(-2) = x ⇒ x = -2

Så ja :)


Svar #9
10. september 2012 af S95 (Slettet)

Okay taak ;)


Svar #10
10. september 2012 af S95 (Slettet)

b) f(x) = g(x)

                                          4xo + 5  =  -2xo + 12 ...........

                                          yo = f(xo)

 

Er det, det færdigeresultat?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2012 af DelFerro (Slettet)

#10

Nej. Det er blot et hint.

Du finder skæringspunktet, hvor g(x) = f(x) skal have samme x-værdi. Anse g(x) = f(x) som y = y.

Du finder det ved,     4x + 5 = -2x + 12

Start med at isolere x herfra. Det er en enkelt ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. september 2012 af Snick (Slettet)

#10

Det kan måske hjælpe, hvis du tænker på, at grafen for f(x) og grafen for g(x) er ens i netop det skæringspunkt, fordi de begge to deler det skæringspunkts koordinater.

Så fremgangsmetoden er jo som #11 så fint nævner, at sætte ligningerne f(x) og g(x) ligmed hinanden, fordi man derfor kan isolere x-koordinaten.

Bagefter når du skal finde y-koordinaten, så er det ligegyldigt om du sætter den fundne x-koordinat/værdi ind i f(x) eller g(x), da de jo som sagt er ens i netop skæringspunktet :)

 


Skriv et svar til: To funktioner f(x) og g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.