Matematik

nogen der kan hjælpe mig?

10. september 2012 af nunu21 (Slettet) - Niveau: C-niveau

opg. 1)  

En solfanger benyttes til at opvarme vandet i et hus. Vandets temperatur kan bestemmes ved denne lineære forskrift
f(x) = 0,65 ·x + 21

hvor f(x) er temperaturen (målt i 0C) og x er tidspunkt (målt i min.)

a) Beregn temperaturen efter 5 min og beregn hvornår temperaturen er oppe på 300 C

og

opg. 2)


Opgave 4 Grafen for en lineær funktion går gennem punkterne P (24, 90)og Q (49, 150)

a) Beregn linjens a og b værdi og skriv linjens forskrift f(x)

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

1) Beregn f(5) og løs ligningen f(x) = 300 .

2) Bestem hældningskoefficienten a for linien gennem de to punkter. Indsæt så et af de punkter i y = ax + b til bestemmelse af b.


Svar #2
10. september 2012 af nunu21 (Slettet)

jeg forstår stadig ikke opg 1?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. september 2012 af Snick (Slettet)

Opgave a)

- Beregn temperaturen efter 5 minutter

Her skal du bruge din viden, om at x fortæller noget om tiden

- Beregn hvornår temperaturen er oppe på 300 C

Her skal du benytte din viden at f(x) betegner temperaturen som funktion af tiden.

Så i begge tilfælde gælder det om, at benytte de oplysninger du har fået, til at finde ud af hvor tallene 5 og 300 skal stå.

Opgave b)

Her skal benytte, at du kender to punkter.

Med de to punkter kan du jo udregne hældningskoefficienten a, i den linære funktion der har grundformlen

f(x) = ax+b

a findes således

a = (y2-y1) / (x2-x1)                                                    Hvor  (x1,y1) (x2, y2) er de punkter P og Q som du kender

Når du har a, kan du indsætte den, sammen med et af det to punkter P og Q på henholdvis x og f(x) plads i grundformlen, hvorved du kan finde b.

Tilsidst afslutter du med at skrive den samlede forskrift


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. september 2012 af DrNielsen

f(5) betyder at du beregner funktionen, hvor x = 5. Indsæt dette og du har svaret.

f(x) er en funktion der beskriver en speciel udvikling, og hvornår en temperatur eksempelvis er noget eksakt. Du ved her at f er temperaturen. Du kan derfor indsætte 300 i stedet for f(x). Løs så ligningen

300 = 0,65 ·x + 21


Svar #5
11. september 2012 af nunu21 (Slettet)

opg. 2 a)

altså for at finde b skal jeg bruge formlen

b = y1 - ax1

så det vil sige 90 - 2,4 * 24

Men det kan jeg ikke få til at passe, hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. september 2012 af Snick (Slettet)

Opgave b)

Beregn linjens a og b værdi og skriv linjens forskrift f(x)

Givet: Punkterne P(24,90) & Q(49,150)

Den linære funktion har grundformlen

f(x) = a·x + b

Vi finder a (hældningskoefficienten) vha. af indsættelse af vores givne punkter P & Q i følgende formel.

a = (y2-y1) / (x2-x1) a = (150 - 90) / (49 - 24) a = 60 / 25 a = 2.4

Vi finder b (grafens skæring med y-aksen) vha. indsættelse af den funde a samt et af punkterne P eller Q.

Her anvender vi punktet P(24,90)

f(x) = ax+b f(24) = 2.4·24 + b 90 = 2.4·24 + b 90 = 57.6 + b 90 - 57.6 = b 32.4 = b

Da vi nu kender både a og b, fås forskriften.

f(x) = 2.4x + 32.4 

Håber du kan forstå fremgangsmetoden

Mvh. Snick

 


Svar #7
11. september 2012 af nunu21 (Slettet)

Tusind tak, det var lige hvad jeg havde brug for!! (:


Skriv et svar til: nogen der kan hjælpe mig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.