Matematik

Fortegn mellem rødder - andengradspolynomier

11. september 2012 af sashii - Niveau: B-niveau

Hvordan kan man bestemme om et polynonium er positiv/negativ udenom og mellem rødderne, ud over at se om a er større eller mindre end 0?

 

Jeg ved at man kan gøre det ved at faktorisere - men forstår ikke hvordan?

Og hvilke andre måder findes der?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man kender røddernes værdier, kan man beregne en funktionsværdi mellem rødderne.

Det er lidt svært at afgøre ud fra det oplyste, hvad der er kendt om polynomiet.


Svar #2
11. september 2012 af sashii

#1, Hvordan det? Kan jeg få et eksempel


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du bliver nødt til at oplyse, hvad der er kendt om polynomiet.


Svar #4
11. september 2012 af sashii

Det er ikke en opgave. Forstår det bare ikke, så ville bare lige have det på plads. Men hvis der f.eks. står at man skal angive fortegnets variation for f(x) = -x2 + 2x - 5


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan ikke afgøre funktionsværdiernes fortegn mellem rødderne uden at kende fortegnet for a, som jo her er negativt. Hvis man kender røddernes værdier og kender polynomiets koeffcienter, kan man som foreslået beregne polynomiet for en x-værdi mellem rødderne og dermed bestemme fortegnet mellem rødderne, men det er da betydeligt lettere blot at aflæse fortegnet for koefficienten a .

For at angive fortegnets variation, skal man først bestemme rødderne, og dernæst benytte fortegnet for a til at bestemme fortegnet mellem rødderne og fortegnet uden for rødderne.


Svar #6
11. september 2012 af sashii

Hvordan vil man bestemme fortegnet mellem og uden for rødderne hvis man har rødderne og a:

a = -1

x = -1,35721


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Da a < 0 , er polynomiet positivt mellem rødderne, og negativt uden for rødderne.


Svar #8
11. september 2012 af sashii

#7, Findes der ikke andre metoder end blot denne?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Andre metoder??

Man benytter, at et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel med grenene opad, er negativt mellem rødderne og positivt udenfor. Tilsvarende er et 2.-gradspolynomium, hvis graf er en parabel med grenene nedad, positivt mellem rødderne og negativt udenfor.


Svar #10
11. september 2012 af sashii

Det burde gerne være andre metoder til at finde frem til dette på, men okay :) Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man kommer ikke uden om at skulle benytte fortegnet for a, og hvordan kan det være et problem?


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2012 af mathon

#9
i detaljer
se


Skriv et svar til: Fortegn mellem rødder - andengradspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.