Matematik

Ekspotentielt funktion

23. september 2012 af Nikgi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om en eksponentielt voksende funktion F oplyses det, at
f(3)=40 og f(5)=160.

Bestem en forskrift for f.

Hvordan gør jeg det?
 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften har formen f(x) = b · ax . Indsæt de to datapunkter, hvorved man får to ligninger til bestemmelse af a og b.

40 = b ·a3 , og

160 = b · a5


Svar #2
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

Så skal jeg jo finde a ved at bruge x2-x1 kvadratrod y-y1 og så får jeg noget som hedder 160-5 kvadratrod 40-3
rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej det er ikke rigtigt. Du har byttet om på x og y, og du har heller ikke beskrevet formlen korrekt. Men se dog på ligningerne i stedet. Man får jo

a2 = 160/40 = 4


Svar #4
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

hov nej 160-40

5-3
 

så 120=b*a^2 eller hvad?


Svar #5
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

#3 
Nårh

glem svar #4


Svar #6
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

#3
Jamen hvilken fomlen er det som jeg skal bruge for at komme dertil hvor a^2=4


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man dividerer ligning "2" med ligning "1"


Svar #8
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

men 5/3 er jo ikke 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

5/3??? Man benytter de sædvanlige regneregler for potenser. a5 / a3 = ...


Svar #10
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

årh ja selvfølgelig, tænkte ikke lige så langt ! :)


Svar #11
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

så når jeg har fundet a, skal jeg jo have fundet b
jeg indsætter a i formlen y=b*a?
eller?


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter en af de to ligninger, for eksempel den simpleste af dem

40 = b ·a3

hvor man så indsætter den fundne værdi af a.


Svar #13
23. september 2012 af Nikgi (Slettet)

får den endelige formel til y=5*2^x 


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Du kan selv prøve efter, om den passer. De to punkter skal jo tilfredsstille forskriften.


Skriv et svar til: Ekspotentielt funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.