Matematik

Ligninger

23. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Hvordan regner man to ligninger ud med to ubekendte?

Altså jeg har en opgave der lyder:

1.       3a = 4b - 2

2.       2b - 5a = 13

 

Hvad skal jeg nu gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt substitutionsmetoden eller lige store koefficienters metode.

Gang ligning 2. med 2 og kombiner den med ligning 1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2012 af Snick (Slettet)

Isoler eksempelvis a i den ene ligning, og indsæt denne på a's plads i den anden ligning, hvorved b kan beregnes

Mvh Snick


Svar #3
23. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

 #2 Okay, men hvordan gør jeg når det ikke blot hedder 'a', men '3a'?

#1 Jeg forstår det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2012 af Snick (Slettet)

#3

Så dividerer du med 3 på begge sider af lighedstegnet.

Så kommer der til at stå

a = (4b - 2) / 3

Dette indsætter du på a's plads i ligning 2, hvorved du nu kan isolere b.

Når du har værdien for b, så kan du indsætte den i hvilken som helst af de to ligninger, og dermed udregne værdien af a

Mvh Snick


Svar #5
23. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

Okay jeg prøver lige:

1.       3a = 4b - 2

2.       2b - 5a = 13

 

3a = 4b - 2

3a/3 = 4b - 2 / 3

a = 4b - 2 / 3

 

2b - 5* (4b - 2 / 3) = 13

2b - 20b + 10 *15 = 15

2b - 20b + 10 - 10 * 15 / 15 = 15 - 10 / 15

2b - 20b = 14,33333333

-18b = 14,33333333

-18b/-18 = 14,33333333/-18

b = -14,33333333

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man har;

I:       3a -4b = -2

II·2:  4b -10a = 26

I + II·2 :     -7a = 24 ⇒ a = -24/7 ,

indsat i I: 4b = 3a + 2 = (-72+14)/7 = -58/7 ⇒ b = -29/14

 


Svar #7
23. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#6 Jeg forstår det stadigvæk ikke?

Hvor har du pludselig 10a fra? Og hvordan har du lavet det om til -7a = 24 -> a = -24/7 ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man ganger Lign II med 2:

2·(2b -5a) = 2·13 , dvs

4b - 10a = 26

Af Ligning I har man

3a -4b = -2

Lægger vi de to venstresider sammen, og de to højresider sammen, får vi

4b -10a + 3a -4b = 26 -2 , dvs

-7a = 24 , hvoraf

a = -24/7


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.