Matematik

Løsning af kompleks ligning

25. september 2012 af mr_baloo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Bestem alle løsninger for den komplekse ligning

(3^(1/2) + i - e^z)(e^z - 1) = 0

som har en absolutværdi der er mindre end 3pi.

Jeg har fundet frem til, at samtlige løsninger er:

z = x + iy = ln(2) + i(pi/6 + p2pi), p ∈ Z {-1,5<0<1,5}

Er mit resultat korrekt? Hvis ikke hvad skal jeg gøre for at finde resultatet?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at forklare, hvordan du er kommet frem til resultatet. Ligningen splaltes via nulreglen i de to ligninger

ez = (√3) + i   eller   ez = 1 .

Den sidste ligning har den oplagte løsning z = 0 .


Svar #2
25. september 2012 af mr_baloo (Slettet)

Jeg har ganget parenteserne ud:

-(e^z-1)(e^z-√3) + (e^z - 1)i = 0

-(e^z-1)(e^z-√3) + (e^z - 1)i - (e^z - 1)i = 0 - (e^z - 1)i

-(e^z-1)(e^z-√3) = -(e^z - 1)i

(-(e^z-1)(e^z-√3))/-(e^z - 1) = -(e^z - 1)i/-(e^z - 1)

e^z - √3 = i

e^z - √3 + √3 = i + √3

e^z = √3 + i


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Sætter man

z = x + iy ,

fås

ez = ex · eiy = ex · (cos(y) + i·sin(y)) .

Man skal så løse ligningen

ez = (√3) + i = 2 · ((√3)/2 + (1/2)·i) = 2·eiπ/6 , dvs

ex = 2 ∧ y = π/6 + p·2π , p ∈ Z .

Her er |z| = √(x2 + y2) = √((ln(2))2 + (π/6 + p·2π)2) , og man skal vælge de løsninger, for hvilke |z| < 3π , dvs

(ln(2))2 + (π/6 + p·2π)2 < 9π2 .

Den anden ligning er ez = 1, dvs

ex · eiy = 1 · ei·0 , dvs

ex = 1 ∧ y = p·2π  , p ∈ Z  .

Her |z| = √(x2 + y2) = 2π·|p| , og man skal vælge de løsnnger, for hvilke |z| < 3π, dvs |p| < 3/2 ,
dvs p ∈ {-1 , 0 , 1} .


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2012 af signegeisler (Slettet)

#3 Nu bliver jeg i tvivl - gælder værdierne for p for begge løsninger, eller kun for den ene? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

De to ligninger har hver sit sæt af p-værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2012 af signegeisler (Slettet)

Godt, sådan forstod jeg det også.

Er det muligt, at skrive sættet af p-værdier op pænere end (ln(2))^2 + (π/6 + p·2π)^2 < 9π^2, til den første løsning du kommer med? Det skulle jo være muligt at isolere p i denne ulighed, men det virker som noget rod at gøre i hånden. 

Gør det i øvrigt ikke en forskel, at vi ved, at p skal være et heltal? Kan man på den måde nemmere komme frem til sit sæt af p-værdier? 

Jeg har kæmpet med denne sidste del af opgaven alt for længe nu, så jeg er bange for at jeg har stirret mig helt blind på det! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er da sikkert muligt. Man skal starte med at løse en 2.-gradsulighed i p og så finde heltalsværdierne mellem de to rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2012 af signegeisler (Slettet)

Hmm. Det får et forsøg. Tak for hjælpen. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2013 af Jaksen (Slettet)

Angående #3

Hvordan løses uligheden (ln(2))^2 + (π/6 + p·2π)^2 < 9π^2 ? Og er der eventuelt metoder til at undgå den? Kan man omskrive til polære koordinater og få noget ud af det?

Jeg ved at denne type opgaver er til løsning uden hjælpemidler, også uden lommeregner til den første prøve i Mat 1 på DTU, så derfor spørger jeg, da jeg ikke umiddelbart kan løse uligheden (ln(2))^2 + (π/6 + p·2π)^2 < 9π^2 for p ved håndkraft.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det følger jo så, at der skal gælde

| π/6 + p·2π | < √(9π2 - (ln(2))2) .

Uligheden

(ln(2))2 + (π/6 + p·2π)2 < 9π2

er en 2.-gradsulighed i p , hvor man kan beregne de to rødder i den tilhørende 2.-gradsligning. De brugbare værdier for p er de hele tal mellem de to rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2013 af Jaksen (Slettet)

Okay det giver god mening tak!
Jeg har dog nærmest ingen erfaring eller viden om løsning af uligheder. Vil du guide mig lidt angående løsningen af uligheden? Altså hvordan man får den tilhørende andengradsligning, og hvordan man løser den?
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man løser en 2.-gradsulighed, for eksempel ax2 + bx + c < 0 , ved først at løse den tilsvarende 2.-gradsligning

ax2 + bx + c = 0 ,

og så benytte, at et 2.-gradspolynomium, hvor koefficienten a > 0, er negativt mellem dets rødder og positivt uden for dets rødder. Hvis a < 0, er forholdene lige modsat.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. september 2013 af Jaksen (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. september 2013 af Jaksen (Slettet)

Er uligheden i dette tilfælde så

(ln(2))^2 + (π/6 + p·2π)^2 - 9π^2 < 0

Og andengradsligningen

(ln(2))^2 + (π/6 + p·2π)^2 - 9π^2 = 0

(ln(2))^2 + 4π^2 + p25p/6 + p^2/36 - 9π^2 = 0

med p som x-værdi?


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, men den sidste linie er ikke korrekt. Man har

2·p2 +(2/3)π2·p + ln(2))2 + π2/36 - 9π2 = 0


Skriv et svar til: Løsning af kompleks ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.