Matematik

Bestem tangentens ligning

26. september 2012 af mmmille (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion er givet ved: x * e^2x

 

Bestem tangentens ligning i punktet 1,f(1)

 

Kan nogle hjælpe?

 

Funktionen differentieres og 1 indsættes på x'splads:

 

1 * e^2 = 7,39.

 

Det er så a. Men hvordan finder man funktionens b-værdi??


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

y=f(1)+f'(1)(x-1)

Sæt ind, og du har ligningen :)


Svar #2
26. september 2012 af mmmille (Slettet)

Okay. Men hvad er y?

Burde der ikke stå b=  ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Det er y, som du ønsker at finde.

Du finder f'(1) og f(1) og sætter ind, så har du tangentens ligning .


Svar #4
26. september 2012 af mmmille (Slettet)

Ja, y er hele ligningen. Men jeg har fundet af, så nu mangler jeg vel bae b-værdien, altså hvor tangentens funktion skærer y-aksen.

 

Hvis jeg sætter værdierne ind i den formel du skriver giver det: 7,39+7,39*0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Hvorfor vil du finde skæringen med y-aksen?
For at finde tangentens ligning, så bruger du følgende formel

     ...y=f(1)+f'(1)(x-1)

    ... heraf kan du også finde b :)


Svar #6
26. september 2012 af mmmille (Slettet)

Når de beder en om at finde tangentens ligning, mener de så ikke ax + b?

 

For så skal jevel fine hældningen og skæringen med y-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Det gør du også vha. min sætning.

... f'(1) er f.eks. tangentens hældning.


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2012 af mathon

 

            f(x) = xe2x         f(1) = 1e2•1 = e2

            f '(x) = 1•e2x + x•e2x•2 = e2x•(1+2x)         f '(1) = e2•1•(1+21) = 3e2

tangentligning i (1,e2)

                          y = f '(1)•(x-1) + e2

                          y =(3e2)•(x-1) + e2

                          y = 3e2x - 3e2 + e2


                          y = 3e2x - 2e2

 


Svar #9
26. september 2012 af mmmille (Slettet)

Jamen jeg får jo 0, når jeg regner det ud med den formel.

Så skærer tangenten y-aksen i 0 eller hvad?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2012 af mathon

 

                 ... tangenten skærer y-aksen i (0 ; -2e2)


Svar #11
26. september 2012 af mmmille (Slettet)

har forstået det nu. tak skal i have :)


Svar #12
26. september 2012 af mmmille (Slettet)

Nej, det gør jeg ikke alligevel.

 

e^2= 7,39.

y = 7,39.

 

^Det er vel ikke tangentens ligning? det er jo bare et tal.


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

Tangentens ligning er:

y = 3e2*x - 2e2

 

Jeg har fortalt, hvordan du kommer frem til denne løsning:

y=f(1)+f'(1)(x-1)

Du finder f(1) ved at sætte 1 ind på x's plads i ligningen

Du finder f'(1) ved først at differentiere funktionen og derefter sætte 1 ind på x's plads.

Derefter stiller du det op og ganger ind i parantesen, hvis du vil.

 

 


Svar #14
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Men er x ikke = 1? Da det er i punktet 1,f(1), man vil finde tangtens ligning.

 

I regner det ikke helt ud, i skriver bare e, i stedet for at skrive e's værdi.

 

For hvis man gør det og også sætter 1 ind på x's plads, så bliver resultatet bare 7,39. Her er ikke noget x, og det er derfor ikke en ligning.

 

Forstår i min tankegang? Hvad er der forkert ved den?


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

............Af punktet (x0,y0)=(1,f(1)) kan x0- og y0-værdien i det punkt aflæses:

............x0=1 og y0=f(1)


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. september 2012 af mathon

    det er
               xo = 1               (x,y) er et vilkårligt variabelt punkt
                                        på tangenten
                                                             y = 3e2x - 2e2

          


Svar #17
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Og hvad så?

For at finde tangentens ligning, som er en lineær funktion: f(x) = ax + b, differentieres funktionen, som er en sammensat funktion, d.v.s ved hjælp af produktreglen: f^' (x)*g(x)+f(x)*g'(x)


f(x)=x*e^2x     ,        f '(x)=1*e^2x+x*2e^2x


Når man finder en tangents ligning gælder: y=f(x0 )+f'(x0)(x0-1).


Derfor findes nu f(1) og f’(1):


f(1)=1*e^(2*1)=7,39      ,       f^' (1)=1*e^(2*1)+1*2e^(2*1)=7,39+14,78=22,17


Værdierne kan nu indsættes i formelen for tangentens ligning:


y=7,39+22,17(1-1)=7,39

 

^^Det er det jeg får det til. Men jeg skal jo få noget der ligner ax + b

Det er det jeg ikke forstår. Måske er 7,39 hældningen på tangenten. Men hvorser i b-værdien i y=7,39???


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. september 2012 af mathon

tangentligning i (1,e2)

                                     y = 3e2x + (-2e2)

                                     y = a•x + b

        
                     med
                                    a = 3e2 ≈ 22,1672     og      b = -2e2 ≈ -14,7781

approksimeret
tangentligning i (1,e2)
                                    y =
22,1672x - 14,7781
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
27. september 2012 af CuoOOoooO (Slettet)

......#17: Tangentens ligning i punktet (1,f(1)) er:

......y=f(1)+f'(1)(x-1)

......og ikke y=f(1)+f'(1)(x0-1)

......Dvs. y=3e2·x - 2e2

......b-værdien er: - 2e2, og a-værdien er: 3e2, da e er en konstant.

 


Svar #20
27. september 2012 af mmmille (Slettet)

Okay. Prøver lige selv.

Det er virkelig sødt af jer, det er bare ret svæt at forstå for mig...


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.