Fysik

Lodret kast

13. september 2005 af jstampe (Slettet)
Jeg skal finde starthastigheden v0 i et lodret kast.. Det eneste jeg kender er den maximale højde og så selvfølgelig accelerationen som er -g..

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2005 af Peden (Slettet)

Brug bevægelsesligningerne og regn tilbage. Du ved at ved max højde er hastigheden lig med nul.

Svar #2
13. september 2005 af jstampe (Slettet)

Jamen, jeg har ikke nogen tid..

Så er er der to ubekendte t og v0..?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Skriv hele opgaveformuleringen ordret af herinde. Så skal vi gerne give dig et vink, om nødvendigt.

//Epsilon

Svar #4
14. september 2005 af jstampe (Slettet)

Opgaven lyder bare:
Mål kanonmundingens højde over gulvet, og kuglens maksimale flyvehøjde. Beregn begndelsesfarten.

Kanonmundingens højde over gulvet er 1.5 m og maksimale flyvehøjde (fra gulvet) er 3.66 m..

Svar #5
14. september 2005 af jstampe (Slettet)

Fandt ud af, at bruge sætnigen

2a(s-s0) = v^2 -v0^2

Som er en omskrevet bevægelsesligning hvor t er elimineret.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Bevægelsesligningen for éndimensional bevægelse i tyngdefeltet er

y(t) = y0 + v0*t - 1/2*g*t^2 (1)

I det specifikke tilfælde haves y0 = 1,5m, mens v0 er udgangshastigheden (kuglens hastighed i det øjeblik, at den forlader kanonmundingen).

Endvidere er kuglens hastighed

v(t) = dy/dt = v0 - g*t (2)

Isoleres tiden t i (2) og indsættes i (1), har vi

t = [v(t) - v0]/(-g) =>

y(t) - y0 =

v0*[v(t) - v0]/(-g) - 1/2*g*{[v(t) - v0]/(-g)}^2 =

v0*[v(t) - v0]/(-g) - 1/(2g)*[v(t) - v0]^2

Multiplikation med 2g giver, at

2g*[y(t) - y0] =

-2*v0*[v(t) - v0] - [v(t) - v0]^2 =

(v0)^2 - v(t)^2

Altså er

v(t)^2 - (v0)^2 = -2g*[y(t) - y0]

Det er en af de velkendte formler fra den klassiske mekanik (accelerationen a = -g).

Udnyt denne formel med de oplysninger, som er dig givne.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Tja, så må du nøjes med i det mindste at læse udledningen af omtalte formel i #6 :P

//Epsilon

Svar #8
14. september 2005 af jstampe (Slettet)

Hehe.. Tak for det.. :) Det er altid godt at få frisket op..

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#8: Jamen, det var da så lidt :-)

Du skulle i øvrigt gerne få

v0 = 6,513...m/s ~ 6,5m/s (~ 23,4km/h)

//Epsilon

Svar #10
14. september 2005 af jstampe (Slettet)

Jeps.. Det gjorde jeg lige nøjagtig også :)

Skriv et svar til: Lodret kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.